+ Meer informatie

Opnieuw aanzienlijke stijging van gasprijs

Minstens 10 cent per kub. omhoog

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Per één januari volgend jaar zal de gasprijs opnieuw aanzienlijk stijgen. De stijging zal op zijn minst tien cent per kubieke meter bedragen. Dit zei de voorzitter van de Vegin, de vereniging van exploitanten van gasbedrijven, A. J. Kaland, zaterdagavond in KRO's actualiteitenprogramma Brandpunt.

De oorzaak van de snel stijgende gasprijs ligt aan de koppeling van die prijs sinds 1973 aan de olieprijs. Kaland sprak zijn bezorgdheid uit over die koppeling en voorspelde een funeste uitwerking. Vooral de zwakkeren in de samenleving zullen de dupe zijn van die koppeling, evenals de industrie en tuinbouw, aldus Kaland.

Een kubieke meter gas kostte in 1974 nog elf cent, in 1980 was dat dertig cent, dit jaar 47 cent en volgend jaar wordt dat minstens 57 cent.

Directeur B. Donia van kunsementenkontakt uitte in hetzelfde programma zijn ongenoegen over de extra winsten die Esso en Shell aan die hogere gasprijs te danken hebben. Volgens hem bedroeg dat in 1980 2,4 miljard en dit jaar zou dat drie miljard zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.