+ Meer informatie

Juridisch onderzoek in affaire CIA-video's

2 minuten leestijd

NEW YORK - Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de vernietiging van video-opnamen van ondervragingen door de CIA van twee al-Qaidakopstukken. De ondervragingen vonden plaats in 2002 en in 2005 besloot de CIA de opnamen van die ondervragingen te vernietigen.

Het parlement is al een eigen onderzoek begonnen, omdat men vermoedt dat de CIA bewijsmateriaal van verboden ondervragingsmethoden zoals "waterboarding" heeft willen vernietigen. De onafhankelijke septembercommissie onder leiding van Thomas Kean en Lee Hamilton beschuldigt de CIA van "ondermijning van de rechtsgang." De commissie vroeg de CIA indertijd namelijk naar "alle relevante materiaal" betreffende de septemberaanslagen in 2001 en de nasleep daarvan.

"De CIA en de regering verzwegen tegenover ons echter het bestaan van de video-opnamen, hetgeen in onze opvatting gelijkstaat met de ondermijning van een rechtmatig onderzoek dat ons werd opgedragen door parlement en regering", aldus Hamilton en Kean in een artikel in The New York Times. Heeft de CIA met de vernietiging van de opnamen de wet overtreden ? Justitie en de FBI hebben na een voorlopig onderzoek geconcludeerd dat er voldoende aanleiding is om een formeel strafrechtelijk onderzoek te beginnen.

Dat wordt geleid door John Durham, federaal officier van justitie in Connecticut. Die krijgt echter niet de status van "onafhankelijk onderzoeker". "Dat betekent dat de regering hem op elk moment kan terugfluiten. Daarom was het beter geweest als er een onafhankelijk onderzoek naar deze affaire was gekomen", aldus Democratisch presidentskandidaat Joseph Biden gisteren.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zijn intussen hun eigen onderzoek begonnen, ondanks het verzoek van minister van Justitie Mukasey om daarmee voorlopig te wachten. "Deze regering heeft nu niet bepaald een reputatie opgebouwd van respect voor de wet. Het is daarom goed dat wij naast het onderzoek van justitie en FBI ons eigen onderzoek doen", aldus Democratisch afgevaardigde Reyes.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.