+ Meer informatie

Depaasdatum

1 minuut leestijd

Men zegt altijd, dat de eerste zondag na de maartse volle maan Ie Paasdag is. Hoe rekent men dat bijv. als er twee volle manen zijn n.l. op 1 en 30 maart? Wat is de vroegste èn wat is de laatste^ paasdatum? Antwoord — Ie Paasdag valt op de eerste zondag na de eerste volle maan na d^ voorjaarsevening (21 maart). Hieruit volgt dat 22 maart en 25 april de uitersten zijn voor Ie Paasdag. Dit is zo bepaald door het Concilie van Nicea. Dat de Oosters-orthodoxe kerken heel andere paasdata hebben komt niet doordat zij Nicea verwierpen, maar doordat zij vasthielden aan de Juliaanse kalender. Een volle maan op 1 maart heeft vdor de paasdata niets te betekenen. U moet wachten tot 21 maart en op de volle maan daarna. Aan voorstellen om te komen tot vaste paasdata heeft het niet ontbroken, maar omdat de Christenen vasthouden aan een weekritme van één rustdag, gevolgd door zes dagen arbeid, zal men het er wel nooit over eens worden. In het computertijdperk is dat ook helemaal geen ramp meer. Zo'n rekenoneffenheidje is al lang geen bezwaar meer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.