+ Meer informatie

Te weinig bedden voor hartpatiënten in R'dam

Mensen naar ziekenhuis buiten de stad

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - In de provincie Zuid-Holland is een tekort van zestig speciale bedden voor liartpatiënten vastgesteld. Alleen al in Rotterdam moeten er 27 van deze bedden bijkomen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid, dat is opgesteld op verzoek van het provinciebestuur.

Het beddentekort in de regio Rijnmond is een groeiend probleem. In Rotterdam moesten in de periode 1984 tot 1989 gemiddeld zo'n zeventig hartpatiënten per jaar wegens plaatsgebrek naar een ziekerihuis buiten de stad worden gebracht. Vorig jaar liep dat op tot tweehonderd gevallen. Nu is dat aantal reeds in de eerste vier maanden van dit jaar gehaald. Vandaar dat er nu gesproken wordt van een noodtoestand.

De onderzoekers komen na een literatuurstudie en gesprekken met betrokkenen tot de conclusie dat, gelet op de aard van de cardiale problematiek, waarin het eerste uur van groot belang is, de zorg voor hartpatiënten onder de maat is. „Regelmatig moeten patiënten tientallen kilometers buiten de woonplaats opgenomen worden en is de ambulance onverantwoord lang onderweg. Gegevens over het aantal sterfgevallen als gevolg van deze praktijk zijn niet bekend". Volgens dr. E. van Loenen, medisch adviseur van de Centrale Post Ambulancevervoer Rijnmond, zijn die gevallen ook moeilijk vast te stellen. „Ambulanceverpleegkundigen van de Rotterdamse GGD zijn in staat vast te stellen of het tratisport van een bepaalde hartpatiënt over langere afstand acceptabel is of niet. Wanneer zij dat niet verantwoord vinden, wordt in het dichtstbijzijnde ziekenhuis de patiënt voor eerste hulp aangeboden. Pas daarna vindt transport over langere afstand plaats", aldus dokter Van Loenen.

Vraag en aanbod

De Provinciale Raad vraagt de provincie of deze ook krachtig steun wil verlenen bij pogingen om meer gediplomeerd personeel en meer chirurgen aan te trekken. In het onderzoeksrapport wordt geconcludeerd dat bedden soms lang onbezet blijven wegens gebrek aan vakmensen. In een niet met name genoemd ziekenhuis in Rijnmond moest zelfs 30 procent van de intensive care gesloten worden wegens het ontbreken van geschikt medisch personeel.

Volgens de Raad dient ook de doorstroming van de intensive care naar 'gewone' ziekenhuisbedden aangepakt te worden. Daarbij moet ook gekeken worden naar de capaciteit van verpleeghuizen en de samenwerking met de eerstelijns gezondheidszorg. Met betrekking tot de capaciteit van verpleeghuisbedden zegt het onderzoeksrapport dat in deze sector ook sprake is van onvoldoende personeel. Ook dat vormt een oorzaak voor de leegstand van zoveel bedden.

Ten slotte is de Provinciale Raad van mening dat een nader onderzoek naar vraag en aanbod van intensive care noodzakelijk is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.