+ Meer informatie

„Compleet reisboek voor de Benelux

2 minuten leestijd

BAARLE-HERTOG-NASSAU — Precies op de grens tussen Nederland en België in café „'t Hoekske" te Baarle Nassau-Baarle Hertog werd donderdagmiddag met enig aantrekkelijk „stuntwerk" door uitgeverij Elsevier (Brussel en Amsterdam) het omvangrijke en prachtig uitgevoerde reisboek „Onderweg in Nederland en België aan.de in groten getale opgetrommelde pers uit de Benelux gepresenteerd.

Dit ,,meest complete reisboek voor de Benelux", een uitgave van Elsevier Focus, wordt in samenwerking met boeken- en platenclub ECI in een oplage van liefst 145.000 op de markt gebracht in beide landen.

Het reisboek, dat meer is dan een doorsnee reisgids en waarvoor honderden nieuwe kleurenfoto's werden gemaakt, bevat in een uitgekiende en overzichtelijke opmaak het mooiste en interessantste en prettigste wat de Benelux en de grensgebieden inclusief Munsterland, Westfalen, de Eifel enz. aan de toeristen te bieden heeft. Men vindt kaarten, plattegronden, pretparken als het beroemde te Slagharen, De Efteling, Bobbejaanland en Walibi in België, monumenten, folklore en streekrecepten, evenementen als de beroemde springprcessie van Echternach, toeristische routes én natuurgebieden.

Hele Benelux

Het begint bovenin met Groningerland en daalt af tot de stad Luxemburg en alles wat daar tussen zit. Naast de alfabetische plaatsnamenoverzichten bevatten aparte kolommen afzonderlijke artikeltjes over bijv. molens, recepten, kerken, VVV-adressen enz. Kortom, het boek maakt een tamelijk volledige indruk, al kleven er heel wat kleine feilen aan; ik zag foute fotobijschriften en gegevens, verkeerd gespelde namen en een enkele wel verouderde foto, zoals van het nog witte Paleis Het Loo, dat er op dit moment heel anders uitziet.

Auteurs als dr. Guido Peeters (kastelen) en prof. J. J. M. Timmers (kerken) kennen we ook van andere Elsevieruitgaven: „Kijk op..." boeken e.d., als deskundig.

Smokkelaars

Het gebonden boek (359 blz., prijs ƒ52,50) wil volgens uitgever H. Schuurmans van Elsevier tegemoet komen aan de verslechterde economie: men zoekt, zoals statistisch aangetoond is, steeds meer vakantiebestemmingen dicht bij Nederland en België. De overhandiging van het boek aan de (Belgisch) en Baarle Nassau (Nederlands) was een symbolische daad.

Een bezoek van de verzamelde pers aan het oude smokkelaarsgebied van Baarle en de grensstreek, aan het uitreiken van een pungelaars (is: smokkelaars)-pakket en het opstijgen van een enorme heteluchtballon met twee ballonvaarders, reclameteksten en de maakten van de verschijning van dit boek op zich een opmerkelijke manifestatie.

Maar als u toch al weet, waar u naar toe wilt is het natuurlijk wel veel goedkoper, bij de plaatselijke of streekVVV's gratis-folders aan te vragen. De daar verstrekte informatie is niet minder ,.objectief' dan die in dit lovende en niet zo kritische reisboek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.