+ Meer informatie

Nicea is basis voor de christelijke eenheid

Pinksterboodschap Wereldraad

2 minuten leestijd

GENÈVE — Het tweede oecumenische concilie van Nicea in het jaar 381 staat dit jaar centraal in de pinksterboodschap die de Wereldraad van Kerken heeft doen uitgaan.

1600 jaar geleden werd tijdens dit concilie de geloofsbelijdenis van Nicea aanvaard, een geloofsbelijdenis die, aldus de boodschap van de Wereldraad, „een basis vormt voor de christelijke eenheid en voor de oecumenische beweging".

Ondanks het feit dat latere discussies over de juiste formulering van deze geloofsbelijdenis de eenheid hebben verstoord en met name een breuk tussen de kerken in oost en west hebben veroorzaakt, is er nu sprake van dat door het werk van de Heilige Geest de eenheid onder christenen langzaam hersteld wordt.

Het tweede oecumenische concilie is niet slechts een historische gebeurtenis. Het is evenzeer een bron van inspiratie voor christenen vandaag. Door de leiding van de Heilige Geest was dit concilie in staat conflicten op te lossen. Wij verklaren daarom dat de groei naar een volledige gemeenschap geen utopie is. Ons gezamenlijk getuigenis grijpt al vooruit op onze eenheid in Christus. Hoe meer christenen samen zullen gaan in zo'n gemeenschap, des te meer hoop zullen zij kunnen geven aan een gevaarlijk verdeelde wereld.

Tegelijkertijd geeft de Heilige Geest christenen kracht om direct te getuigen van de waarheid van het evangelie door de strijd in de wereld tegen armoede, onrecht en onderdrukking".

Getuigend
„Op deze pinksterdag vragen wij om de leiding van de Heilige Geest om ons in staat te stellen meer overtuigend ons geloof te belijden als een getuigende eenheid van de ene, heilige, katholieke en apostolische kerk, die leeft in en voor de wereld", aldus de pinksterboodschap van de Wereldraad van Kerken, die is opgesteld door dr. W. A. Visser 't Hooft, Ilia II, patriarch van Georgië, Sovjet-Unie, mevr. Justice A. R. Jiagge, Ghana, prof. dr. José Miguez-Bonino, Argentinië, dr. T. B. Simatupang, Indonesië, aartsbisschop Olof Sundby, Zweden en dr. Cynthia Wedel, Verenigde Staten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.