+ Meer informatie

VS krijgen ministerie Binnenlandse Veiligheid

2 minuten leestijd

NEW YORK - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde gisteren met een ruime meerderheid van 299 tegen 121 stemmen het wetsvoorstel goed voor de vorming van een nieuw ministerie voor Binnenlandse Veiligheid. Het staat vrijwel vast dat de Senaat volgende week zal volgen.

Daarmee realiseert president Bush een van zijn belangrijkste prioriteiten nog voordat het nieuwe Congres begin volgend jaar aantreedt. In dat nieuwe Congres beschikken Bush' Republikeinse partijgenoten na de verkiezingen van vorige week over de meerderheid in Huis en Senaat. Tot nu toe beschikten de Democraten over één stem meerderheid in de Senaat, maar drie Democratische senatoren hebben de Republikeinse rege-ring verzekerd volgende week voor het wetsvoorstel te stemmen.

De creatie van het nieuwe ministerie wordt een van de meest ingrijpende reorganisaties binnen de Amerikaanse overheid van de laatste vijftig jaar. Niet minder dan 22 diensten zoals de kustwacht, grenswacht en geheime dienst die nu onder de verantwoordelijkheid van verschillende ministeries vallen worden dan onder één dak gebracht. De binnenlandse federale recherchedienst FBI en de buitenlandse inlichtingendienst CIA vallen niet onder deze reorganisatie. In aanvulling op de vorming van het nieuwe ministerie werd tegelijkertijd een voorstel goedgekeurd dat piloten het recht geeft wapens te dragen.

President Bush reageerde positief op het nieuws. "Wij maken goede vorderingen in onze strijd tegen het terrorisme", aldus Bush. Hij wees erop dat de VS rekening moeten blijven houden met terreuraanslagen. Dat blijkt onder meer uit de dreigementen van terroristenleider Osama bin Laden die werden uitgezonden door de Arabische zender al-Jazeera. De dreigementen waren op de band opgenomen. Volgens sommige Amerikaanse deskundigen was de betreffende stem werkelijk die van Bin Laden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.