+ Meer informatie

Opslag van radioactief afval oplosbaar probleem

GKN in informatiebladen over kernenergie:

2 minuten leestijd

ARNHEM — Het probleem van de opslag van ralioactief afval is naar verwachting van de Gemeen«happelijke kernenergiecentrale Nederland (GKN) in Jodewaard oplosbaar. Dit kan volgens de GKN nog liet gezegd worden van de opslag van giftig chemisch [fval. De GKN schrijft dit in een serie informatieblalen over kernenergie, die in verband met de discussie »ver dit onderwerp zijn uitgegeven.

De GKN meent dat binnen vijftien •ar bekend moet zijn welke Nederndse bodemtormaties geschikt zijn »r de opslag van kernsplijtingsafval dat dit afval in het buitenland moet orden opgeslagen. De centrale noemt deze termijn van vijftien jaar, omdat vanaf 1995 het afval van Nederlande kerncentrales begint terug te keren >van buitenlandse opwerkingsfabrieken. ' De informatiebladen van de GKN zijn opmerkelijk omdat de directie van de kerncentrale het tot voor kort niet tot haar taak achtte om mensen voor te lichten over kernenergie. De ontwikkelingen vorig jaar hebben onze mening wat dat betreft echter veranderd, schrijft GKN-directeur J. van Erpers Royaards in een voorwoord: Wij zien het nu als een pÜcht ora zo objectief mogelijk te antwoorden op vragen, die vooral uit het onderwijs aan ons over kernenergie worden gesteld.

Uit de informatiebladen blijkt nog dat bij een eventuele afbraak van de kleine kerncentrale in Dodewaard, 185 ton radioactief staal en 320 kubieke meter radioactief beton vrijkomt. Bij de veel grotere kerncentrale in Borssele gaat het in geval van afbraak om 425 ton staal en 540 kubieke meter geactiveerd beton.

Vijftigjaar

De atbraakkosten van beide centrales zullen ongeveer tien tot vijftien srocent van de oorspronkelijke bouwtosten bedragen. Het economisch meest juiste moment voor de afbraak van een kerncentrale valt volgens de GKN ergens binnen vijftig jaar na de stillegging van de centrale.

Sinds 1960 zijn over de gehele wereld meer dan 65 kernreactoren buiten bedrijf gesteld. Er kwamei) in die tijd tweehonderd grote kerncentrales bij. Bij een gemiddelde levensduur van dertig jaar betekent dit dat tegen het einde van deze eeuw ongeveer honderd kerncentrales gesloten zullen zijn. „Het afbreken van kerncentrales zal in de komende jaren een routinebezigheid worden," aldus de informatiebladen van de GKN.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.