+ Meer informatie

Russische patriarch gerust

1 minuut leestijd

MOSKOU/VATICAANSTAD — Paus Johannes Paulus II heeft de patriarch van Moskou gerustgesteld. Het Vaticaan is niet van plan de oecumene terug te schroeven tot het lage peil van voor het tweede Vaticaanse concilie.

Dit blijkt uit de briefwisseling tussen patriarch Pimen van Moskou en de paus, die het patriarchaat thans heeft gepubliceerd.

Pimen schreef 22 december vorig jaar aan de paus een brief, waarin hij zijn grote bezorgdheid uitdrukte over het over het resultaat van de Synode der Oekrainse bisschoppen onder voorzitterschap van de 89-jarige Oekrainse kardinaal Slipyi.

Deze synode nam in november 1980 stelling tegen het concilie van Lvov van 1946, waarin de Oekrainse katholieke kerk van de Byzantijnse ritus werd opgeheven en weer werd gevoegd bij de Orthodoxe kerk.

Patriarch Pimen verklaart in zijn brief, dat de opstelling van de Oekrains-katholieke bisschoppen alles zou kunnen vernietigen wat sedert het tweede Vaticaanse concilie aan toenadering tussen Rome en Moskou was gegroeid. Die opstelling vormt volgens Pimen zelfs een bedreiging voor de opbouw van de Orthodoxe kerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.