+ Meer informatie

Coreopsis en geranium voor border en balkon

Bloemen en planten

3 minuten leestijd

„April doet wat hij wil." Maar ondanks de dikwijls grillige maand april, de tijd gaat door, ook wat betreft de „tuintijd". Men kan nu nog binnen zaaien, maar ook het ter plaatse zaaien wordt nu mogelijk. Hoe dan ook, we zullen weer eens een paar planten bespreken die het zeker waard zijn.

Allereerst een plant die in feite tot de vaste planten behoort, een bijkomend voordeel dus: eenmaal gezaaid en uitgeplant hebben we de coreopsis grandiflora. „sunray" dus voorjaren. Wordt de plant op den duur te groot dan kan men delen van de plant vermeerderen en opnieuw uitplanten.

Maar nu eerst even over het zaaien van de coreopsis „sunray". De naam „sunray" betekend letterlijk „zonnestraal", nu dat is het ook een plant met een weelde van goudgele bloemen, goed dubbel ook. Men kan ze nu ter plaatse zaaien of in de koude bak laten verspenen en uitplanten, ze bloeien dan hoogst waarschijnlijk dit jaar niet meer of nog heel laat in het seizoen. Zou men al in februari gezaaid hebben dan bloeien ze dit jaar zeker nog. Maar al wordt het dan werk voor de toekomst, toch de moeite wel waard want die wordt dan goed beloond met een weelde van bloemen tot diep in de herfst. Door de stevige en bossige groeiwijze kunnen de planten vrij veel wind verdragen, dat is in ons klimaat (en zeker aan de kust) een belangrijke zaak.

In de wat grotere tuinen is de coreopsis „sunray" een prachtige aanwinst voor een gemengde border daar de planten slechts 50 cm hoog worden. Ook in de kleinere tuinen kan ze heel goed een plaats krijgen als achtergrond beplanting. Als goede bijkomstigheid is het bovendien een mooie snijblpem. Conclusie: zaaien.

Het zaad is te koop in de bekende gekleurde zakjes, eventueel de planten in een tuincentrum.

Sprinter

Een tweede goede perkplant en tevens ook voor de bakken op het balkon of waar dan ook in de tuin is de zaai-geranium; de zaai pelargonium „sprinter". Het is natuurlijk overdreven om te zeggen, een betere is er niet; maar dat deze zaai-geranium tot een ieder\eenoegen zal voldoen is een ding dat zeker is.

Tot voor enkele jaren was het alleen mogelijk om geraniums te vermeerderen door stekken. Dat hield in dat de planten gedurende de gehele winter met alle m.ogelijke moeite daaraan verbonden in het leven moesten worden gehouden op de zolder, in de kelder of op de slaapkamer. Met als resultaat dat er in veel gevallen maar een deel van de stekken tot hun recht kwam.

Maar deze nieuwe zaai-geranium "sprinter", beoordeeld op diverse proefvelden in verschillende Europese landen en bekroond met een Fleuroselect medaille, biedt mogelijkheden om in een zeer korte tijd zelf bloeiende geraniums te kweken. Als men nu nog direct zaait en zo licht mogelijk opkweekt (vensterbank op het zuiden) bij een temperatuur van ongeveer 20° C. dan is het mogelijk om mid-zomer bloeiende planten te hebben.

De sprinter vertakt al vanaf jonge plant vrij sterk, wal later in een enorm rijke bloei zal resulteren. De bloemen zijn bovendien zeer goed weerbestendig wat vooral in een regenrijk seizoen tot uiting komt.

De sprinter kan zoals is gezegd voor vele doeleinden dienst doen. Zowel in de border, in perken en bloembakken op balkon of waar ook in de tuin, maar ook als potplant in de kamer is het een rijke en aantrekkelijke bloeier. De moeite waard.

Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.