+ Meer informatie

Goesinski

4 minuten leestijd

MADRID (RTR/EFE) - De Russische mediamagnaat Vladimir Goesinski is gisteren in Spanje op borgtocht vrijgelaten. De Spaanse rechter Garzón stelde een borgsom vast van ruim 13 miljoen gulden, aldus juridische bronnen. Goesinski is wel onder huisarrest geplaatst in zijn huis aan de Costa del Sol. Goesinski werd tien dagen geleden gearresteerd in Spanje. Rusland had een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de eigenaar van het Media-Most-concern. In Rusland wordt hij verdacht in een grote fraudezaak. De beslissing van Garzón volgt op een golf van internationale kritiek. De mediamagnaat ligt volgens zijn medestanders onder vuur omdat hij een uitgesproken tegenstander is van de Russische president Poetin.

Centrale Temelin

PRAAG (DPA) - De omstreden kerncentrale in het Tsjechische Temelin kampt opnieuw met problemen. Door een storing in het niet-nucleaire gedeelte van de installatie is het vermogen van het eerste reactorblok tot 3 procent teruggebracht, zei de woordvoerder van de centrale gisteren tegen het Tsjechische persbureau CTK. Volgens de toezichthouder van de installatie heeft het personeel de problemen onder controle. Enkele uren voordat de storing zich voordeed, had Temelin weer stroom aan het elektriciteitsnet geleverd. Tsjechië stemde vorige week in met een onderzoek van de Europese Unie. Oostenrijk protesteert al jaren tegen de installatie, die ongeveer 70 kilometer van de grens ligt.

VN

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Staten gaan in de toekomst waarschijnlijk minder contributie betalen aan de Verenigde Naties. In ruil daarvoor zal het land zijn schulden aan de volkerenorganisatie, 1,5 miljard dollar, alsnog betalen. Dat is de kern van een principeakkoord dat de VN en de VS hebben bereikt. De overeenkomst houdt in dat de Verenigde Staten in de toekomst minder zullen bijdragen aan vredesoperaties en administratieve kosten van de VN. De Britse ambassadeur bij de VN heeft gezegd dat er een informele overeenkomst op tafel ligt. Zijn Amerikaanse collega verwacht een dezer dagen nog een definitief akkoord, meldde de BBC.

Militair drillen

PEKING (AP) - Om kinderen en jongeren te brengen tot "patriottisme, heldendom en toewijding tot het vaderland" gaat China het militair drillen in het onderwijs van de lagere school tot en met de universiteit opvoeren. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua gisteren. Minister van Defensie Chi Haotian zei dat het militair onderwijs nodig is omdat China nog steeds wordt bedreigd door "hegemonie en machtspolitiek", waarmee wordt gerefereerd aan de overheersende rol die de Verenigde Staten op het wereldtoneel vervullen. In het bericht werd niet gezegd waarmee de reeds gehouden militaire oefeningen op scholen en universiteiten zullen worden uitgebreid.

Oost-Timorezen

GENEVE (AP) - Zo'n 3200 vluchtelingen zijn teruggekeerd naar Oost-Timor nadat alle hulpverleners in september naar aanleiding van de moord op drie VN-medewerkers uit West-Timor werden teruggetrokken. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gisteren bekendgemaakt. In totaal zijn dit jaar bijna 50.000 Oost-Timorezen uit West-Timor teruggekeerd naar huis, aldus UNHCR-woordvoerder Ron Redmond. In de vluchtelingenkampen in West-Timor verblijven echter nog altijd zo'n 120.000 vluchtelingen, die Oost-Timor vorig jaar ontvluchtten door het geweld dat uitbrak nadat de bevolking per referendum voor onafhankelijkheid had gekozen.

Rechters Indonesië

JAKARTA (AP) - De Indonesische president Abdurrachman Wahid heeft gisteren twee door het parlement voorgedragen kandidaten voor de functie van opperrechter afgewezen omdat ze te veel banden hebben met het oude bewind. Muladi, de ene kandidaat, was minister van justitie, en Bagir Manan, de andere kandidaat, koestert sympathie voor de vroegere regeringspartij Golkar. Wahid zei vice-president Megawati Sukarnoputri te zullen vragen een alternatieve kandidaat voor te dragen, "bij voorkeur een vrouw." Het Indonesische hooggerechtshof heeft geen voorzitter meer sinds de vorige drie maanden geleden met pensioen ging. Het land telt verscheidene vrouwelijke rechters maar heeft nog nooit een vrouw als opperrechter gehad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.