+ Meer informatie

PROFIEL

3 minuten leestijd

Dit keer een ander profiel dan u gewend bent. Ik kreeg nl. vanuit verschillende hoek de vraag welke literatuur ik gebruik in de omgang met onze dementerende broeders en zusters. Iemand heeft bv. een kring met mensen met dementie, een ander bezoekt ze regelmatig en een derde gaat voor in speciale bijeenkomsten. In dit profiel noem ik de boeken en bundels die ik vaak gebruik, wellicht kunnen ze u van dienst zijn.

Voor een (gespreks)kring met dementerende gemeenteleden gebruik ik boeken die kort een onderwerp belichten en eenvoudige dichtbundels. Naar mijn ervaring reageren mensen met dementie heel goed op gedichten en kunnen ze die nog lang begrijpen. Het gaat dan om de bundels van bv. Nel Benschop, maar soms ook zeer eenvoudige, o.a. die van Frits Deubel. NB: Ook een gelezen psalm of lied werkt goed.

Om op het idee van een onderwerp te komen vind ik ‘k Zou zo graag een ketting rijgen. Levensthema’s voor kringgesprekken met ouderen heel geschikt (O.r.v. Marion Boelhouwer & Peterjan van der Wal 2007 Boekencentrum, Zoetermeer ISBN 9789023921523). Hier staan tegen de 100 thema’s in, vallend onder de rubrieken: gevoelens, levensbalans, zintuigen, speciale gelegenheden, spirituele en kerkelijke feestdagen. Elk thema begint met een opsomming van (geestelijke) liederen en een Bijbelgedeelte die bij het thema passen. Daarna volgen ‘andere bronnen’ en ‘spreekwoorden en gezegden’, waarna er verschillende aanzetten tot gesprek gegeven worden. Het hoofdstuk sluit af met ‘aanschouwelijk materiaal’ en ‘zintuiglijke benadering’, met verschillende suggesties.

Voor de Adventstijd worden soms dagboekjes uitgegeven. Ik gebruik graag Op weg naar het kerstfeest, een dagboekje van Margreet Nagtegaal (2009 IBB, ISBN 9789032316457). De thema’s hiervan zijn ook het hele jaar door te gebruiken.

Bij de jongeren lees ik ook uit Samen onderweg naar Betlehem, Adventsdagboek voor het gezin. (Ark Boeken, Amsterdam ISBN 9789033883705). Voor mensen met een lichte vorm van dementie is Het licht roept in de nacht Gedachten en gedichten rond Kerst van Joke Verweerd (2011 Mozaïek, Zoetermeer ISBN 9789023993018) geschikter. Als dagboek is ook Zonder omhaal van G. Kruizinga en B. Prinsen (2003 Kok Kampen, ISBN 9043508357) te gebruiken.

Op de korte stukjes van ds. A.F. Troost wordt doorgaans goed gereageerd. Eerst uitgegeven door de Elisabethbode, later verschenen bij het Boekencentrum. Wanneer de verhaaltjes wat korter en eenvoudiger moeten kan ook Kleurrijk Veertig korte bijbeloverdenkingen van Aaltje Peters-Bultena (2010 Ark Media ISBN 978 90 33815 492) goed dienst doen.

Voor mensen met een verstandelijke beperking is Stap voor stap het jaar rond Dagboek met bijbelse weekthema’s geschreven. (1997 Stichting Philadelphia Zorg en stichting Elisabethbode ISBN 9071156362) Dit is met enige aanpassing ook voor dementerenden te gebruiken.

Als aanleiding voor een gesprek is ook Mijn leven in kaart heel bruikbaar. (te bestellen bij Reliëf ISBN 9789036802840). Dit zijn kwartetkaarten met vragen over geloof en leven. Er is ook een versie speciaal voor dementerenden en voor mensen met een buitenlandse achtergrond.

Ik wens u veel creativiteit toe en blijf vooral dicht bij uzelf, dat werkt het allerbeste!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.