+ Meer informatie

Nettoresultaat van VNU ging 4,5 pet omhoog

Als gevolg van belastingmeevaller

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — „De zeven uitgevers die in Nederland op de Overigens verwacht VNU niet, dat de beurs genoteerd zijn, hebben het afgelopen jaar hun winst met nieuwe media ooit het gedrukte woord

gemiddeld negen procent zien dalen. De VNU heeft zijn netto- vëriconcIrnluUen nïSfaTls vfditd^en winst daarentegen met 4,5 procetit verhoogd tot ruim zevenen- vleuwdata" vooml "hun toepassingen veertig miljoen gulden. De hoogste nettowinst in de geschiedenis vinden in de professionele sfeer. van de VNU. In dit licht bezien, hebben wij het niet eens zo slecht gedaan", zo besloot drs. P. Emondts, voorzitter van de raad van bestuur van de Verenigde Nederlandse uitgevers bedrijven (VNU) zijn toelichting op het jaarverslag.

Dat de VNU zich het afgelopen jaar zo goed staande heeft weten te houden is volgens Emondts vooral te danken aan het beleid in het verleden, dat er steeds op gericht was de activiteiten van het concern zoveel mogelijk te spreiden. Daardoor is VNU thans bijvoorbeeld maar ten dele afhankelijk van de dagbladsector, die zoals bekend met grote problemen kampt. De advertentie-omzetten liepen het afgelopen jaar landelijk met tussen de 10 en 20 procent terug. Ook de VNU werd door deze ontwikkeling getroffen, maar kon de tegenvallende resultaten bij de dagbladen compenseren met de winsten van gezondere bedrijfsonderdelen.

GEFLATTEERD

Toch is de hogere winst over 1980 een geflatteerd cijfer. De bruto winst (vóór belasting en rente) daalde met bijna 7 min. gulden tot ƒ 82,1 min. De omzet van de VNU nam weliswaar sterk toe (11 tot ƒ 1.188 min), maar dat was voornamelijk te danken aan nieuwe overnames en deelnemingen. Peperdure overnames overigens. Voor met name enkele Engelse vakbladen betaalde de VNU 97 miljoen gulden, waarvan ruim ƒ 72 min. „goodwill". Een bedrag, dat rechtstreeks ten laste van het resultaat is gekomen. Dat desondanks een hogere netto-winst kon worden behaald is vooral te danken aan een belastingmeevaller van ruim zes miljoen gulden en hogere opbrengsten uit deelnemingen. De toekomst van de VNU ziet er op het eerste gezicht positief uit, maar ook dat moet goed bekeken worden. In 1980 beëindigde VNU het sterk verliesge

Nederlandse aankoop gas uit Rusland

DEN HAAG

Er bestaat goe
vende weekblad „Nieuwsnet". De de hoop, dat met Rusland overeenovemames in 1980 gedaan, zullen al dit stemming zal worden bereikt over jaar winstgevend kunnen worden. De . aanknnn van aardpac uit dat Amerikaanse nieuwe encyclopedie ver- _?^"''""P ..y?" aarogas Uil aai koopt redelijk; het personeelsbestand land, ZO schrijtt de Uasunie m haar zal niet verder toenemen en als het mee- jaarverslag. lil 1980 is intensief zit zullen niet al te grote investeringen worden gedaan. Normaal gesproken zou dit alles moeten leiden tot een forse hogere winst. Maar zover wil VNU-topman Emondts niet gaan: „Het is, juist in deze tijd, bijzonder moeilijk om iets over de winstverwachtingen te zeggen. Laten we het erop houden dat de winst dit jaar op zijn best gelijk zal zijn aan die in 1980".

met Rusland onderhandeld.

De Gasunie hoopt voorts nog belangrijke nieuwe hoeveelheden gas van Noorwegen te kunnen aankopen. Tot nu toe heeft Nederland 40 miljard kubieke meter Noors gas kunnen contracteren.

Bij een omzet van 19 miljard gulden heeft de Gasunie in 1980 een winst behaald van 80 miljoen gulden tegen 14,8 miljard omzet en 79,3 miljoen winst in 1979.

De Gasunie heeft in 1980 87,3 miljard kubieke meter aardgas verkocht tegen 93,2 miljard in 1979. De verkopen naar het buitenland beliepen 47,5 miljard de kubieke meter tegen 49,2 miljard in 1979.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.