+ Meer informatie

In de bouw dreigen op korte termijn acties

Onenigheid over af te sluiten CAO.

2 minuten leestijd

WOERDEN/ DEN HAAG — In de bouw dreigen op korte termijn acties die zeker tot stakingen kunnen uitgroeien. Werkgevers en werknemers kunnen het niet eens worden over een nieuwe bouw-CAO. Het gaat daarbij voornamelijk om een nieuwe loonstructuur waarbij o.a. de vakantiebonnen zullen vervallen.

De voorzitter van de Hout- en bouwbond CNV, Dick van Commenee, zei ons vanmorgen dat acties zeker niet met vreugde zullen worden gestart, maar dat de werknemers na vele gesprekken over een nieuwe CAO geen andere uitweg zien. „Ook wij willen best van de vakantiebonnen af, mede omdat in dat systeem nogal wat fraudemogelijkheden schuilen, maar we willen wel zekerheid hebben over wat we er voor terug krijgen. Daar doen de werkgevers erg vaag over. Zij willen dat wij ons nu uitspreken voor de afschaffing van het zegelsysteem. Wij moeten dan maar vertrouwen dat alles wel netjes geregeld wordt. Die verantwoordelijkheid kunnen wij niet nemen. Al 50 jaar werken we in de bouw met de vakantiebonnen en wij willen best naar een meer eigentijds systeem, maar ik begrijp niet wat er op tegen is om ons garanties te geven dat ook in een nieuw systeem doorbetaling van vakantiedagen en vorstverlet gegarandeerd is".

Een tweede discussiepunt is het voorstel van de werknemers om de CAO-lonen dichter bij de werkelijke lonen te brengen. In de bouw wordt veel met toeslagen gewerkt. Die wilde men dan afschaffen en onderbrengen in de CAO-lonen. Volgens Van Commence is daar nu al vier jaar op gestudeerd, aanvankelijk met instemming van de werkgevers. Sinds een half jaar willen de ondernemers echter alleen nog praten over minimumlonen. Van Commenee beschuldigt de werkgevers er van de slechte situatie in de bouw te misbruiken door niet meer te willen praten over verbetering in de COA.

Beraad
Aan het einde van de morgen was men zich bij het Algemeen verbond bouwbedrijf (AVBB) druk aan het beraden welke mogelijkheden aanwezig zijn om aan de door de werknemers gevraagde garanties tegemoet te komen. Een AVBB-woordvoerder deelde ons mee te verwachten dat de conclusies van het beraad nog vandaag aan de bonden zal worden meegedeeld. „Het zou toch wel zeer te betreuren zijn als we in deze tijd van malaise in de bouw ook nog zouden worden geconfronteerd met acties en stakingen", aldus de AVBB-er.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.