+ Meer informatie

WOORD &DAAD

Asielzoekers mogelijk verplicht tot tbc-onderzoek

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) Het kabinet wil asielzoekers verplichten tot onderzoek op tuberculose.

Een toenemend aantal asielzoekers meldt zich wel bij het ministerie van justitie, maar niet bij de opvangcentra van het ministerie van welzijn, volksgezondheid en cultuur. Hierdoor lopen zij medische zorg mis. Dat zou een risico voor de volksgezondheid kunnen betekenen. Het ministerie van justitie onderzoekt momenteel of de verplichting kan worden opgenomen in de Vreemdelingencirculaire.

Dat heeft minister Van den Broek (Buitenlandse Zaken) in een halfjaarlijkse rapportage over het vluchtelingenbeleid laten weten aan de Tweede Kamer.

Van den Broek constateert dat de continuïteit van medische zorg zoals die in de centrale opvangcentra bestaat, „niet geheel van toepassing is" in de noodopvang.

Een ander probleem is de opvang van asielzoekers met psychische aandoeningen. „Nog steeds is onder asielzoekers een aantal ernstig getraumatiseerde mensen aanwezig, voor wie een goede opvang en begeleiding van groot belang is. Met enige regelmaat melden zich in de centra asielzoekers met reeds lang bestaande psychiatrische problematiek of met ernstige gedragsproblemen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.