+ Meer informatie

Utrecht spil in toeristisch themajaar De Stijl

3 minuten leestijd

Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Bart van der Leek en Theo van Doesburg zijn er geboren. De provincie Utrecht is de spil in een nieuw toeristisch themajaar, rondom kunstbeweging De Stijl

Een minimum aan kleuren (de primaire, gecombineerd met zwart, wit en grijs) en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving. Dat is De Stijl. Volgend jaar is het een eeuw geleden dat de Nederlandse kunstbeweging werd opgericht. De vernieuwingsdrang van De Stijl wordt de laatste 25 jaar voortgezet onder de noemer Dutch Design.

"100 jaar De Stijl – Mondriaan to Dutch Design" heet de campagne waarmee toeristische organisaties en musea honderdduizenden toeristen naar Nederland willen lokken.

Voorgaande themajaren als "Rembrandt 400" in 2006 (2,1 miljoen bezoekers) en "Van Gogh 125 jaar inspiratie" in 2015 (naar schatting 780.000 internationale bezoekers) waren succesvol. Volgend jaar wordt Nederland nationaal en internationaal gepromoot als het land waar De Stijl ooit is ontstaan en creatievelingen al 100 jaar wereldwijd vernieuwing brengen in architectuur en vormgeving. De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaagse kunstenaars nog steeds. Vandaar dat ook de 25ste verjaardag van het internationaal befaamde Dutch Design gevierd wordt. De Stijl ontstond in Leiden in 1917, met de oprichting van het gelijknamige tijdschrift door Theo van Doesburg. De kunstenaars die zich aansloten bij de beweging zochten naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moest moderniseren. Piet Mondriaan is voor alle De Stijl-kunstenaars het grote voorbeeld. Ook nu inspireren de uitgangspunten van De Stijl-beweging nog vele Nederlandse vormgevers, zoals Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman en Piet Hein Eek.

Met tal van grote en kleine tentoonstellingen wordt heel 2017 door stilgestaan bij een eeuw De Stijl, door heel Nederland. De landelijke spreiding van activiteiten past binnen het actieve beleid van minister Kamp (Economische Zaken) om de druk van het buitenlandse toerisme op Amsterdam te verlichten. In Den Haag is ’s werelds grootste collectie werken van Piet Mondriaan te zien; aan de hand van 300 van zijn creaties kan men er deze internationaal geroemde kunstenaar leren kennen. Met De Stijl-oprichter Theo van Doesburg kan worden kennisgemaakt in Leiden en in Drachten, waar hij zijn eerste grote opdracht kreeg. In Utrecht en Amersfoort valt te ontdekken hoe Gerrit Rietveld via meubels en interieurs de woonkamers van Nederland veranderde. In Utrecht bouwde hij zijn Rietveld-Schröderhuis. Bart van der Leck krijgt aandacht in het Kröller-Müllermuseum in Otterlo op de Veluwe. In Eindhoven en omgeving is te ervaren hoe het gedachtegoed van De Stijl doorleeft in het werk van hedendaagse ontwerpers. Maar ook in Amsterdam, Winterswijk en veel plaatsen in Brabant is werk te zien van kunstenaars die zijn gelieerd aan De Stijl en Dutch Design.

De regio Utrecht heeft een sterke positie als het gaat om De Stijl. Vier van de belangrijkste Stijlkunstenaars zijn er geboren: Van Doesburg, Van der Leck en Rietveld in Utrecht, Mondriaan in Amersfoort. Het Rietveld-Schröderhuis heeft een Unesco-werelderfgoedstatus. Er zijn volgend jaar uitgebreide exposities in het Centraal Museum in Utrecht ("Rietvelds Meesterwerken") en kunsthal KAdE in Amersfoort ("De Colours of De Stijl").

Het themajaar krijgt een blijvende herinnering, zoals in het Brabantse dorp Nuenen een verlicht fietspad werd aangelegd ter gelegenheid van het Van Goghjaar in 2015. Langs rijksweg A28 tussen Utrecht en Amersfoort komt een oriëntatiepunt in de stijl van De Stijl en Mondriaan.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) verwacht dat het themajaar in heel Nederland zo’n anderhalf miljoen bezoekers trekt, en zo’n 250.000 in de provincie Utrecht (onder wie 35.000 uit het buitenland).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.