Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Frituren zonder verbrande vingers en een vet fornuis

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Frituren zonder verbrande vingers en een vet fornuis

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durf ik te stellen dat iedereen patat lust. Of frites. Of patates frites. Of een frietje. Hoe je de gefrituurde aardappelreepjes echter noemt, het is een vaststaand feit dat het kopen van een zak voorgebakken diepvriespatat goedkoper uitvalt dan wanneer je deze veelal vette hap bij de snackbar op de hoek haalt. En je kunt de patatjes zo knapperig maken als je zelf wilt. Het nadeel van zelf frituren is de bereidingstijd en -wijze. Terwijl moeder denkt een royale hoeveelheid patat te hebben gefrituurd (waarbij de directe omgeving van pan en fornuis rijkelij k met vet zij n besproeid) en meent dat er nu eindelijk eens genoeg zal zijn, verdwijnen de hete, goudgele staafjes tot moeders grote ongerustheid in ijltempo van de borden en klinkt al gauw de brandende vraag:,, Is er nog meer?''

Deksel dicht
Aan dat laatste valt weinig te veranderen, of je moet tijdens het eten steeds verse voorraad aanvoeren, hetgeen de gezelligheid niet bepaald bevordert. Voor het overal rondspattende vet bestaat wel een oplossing, de Philips friteuse. De handgreep van het bij deze frituurpan behorende mandje is namelijk verstelbaar. Hierdoor is het mogelijk het mandje boven het vette hangen, de patatjes erin te gooien, het deksel te sluiten en dan pas het mandje in de hete vloeistof te laten zakken. Van het enorme gespetter waarmee dit gepaard gaat heb je geen last, want de pan is gesloten. Verbrande vingers (en vuile fornuizen) behoren dus tot het verleden.

Kijken en ruiken
In het deksel van de pan zit een geurfilter. Denk niet dat de kinderen nu nooit meer kunnen ruiken wat er vandaag op het menu staat. Wel houdt het filter de hinderiijke vet- of olie walm tegen. Verder is de pan voorzien van een kijkvenster. Maar dat beslaat meteen. Inwrijven met olie, zoals de handleiding adviseert, helpt weinig. Bovendien is het in de pan donker, dus valt er weinig te zien van de fase waarin de patatjes verkeren. Als je daarvoor dus het deksel opent walmt er meteen een frituurgeur de keuken in. Trouwens, patat uit de pan halen zonder het deksel te openen gaat ook wat moeilijk. Een beetje reuk is er dus altijd wel, maar persoonlijk vind ik dat niet zo erg. Zeg nou zelf, het is best leuk als de gezinsleden een voor een blij verrast en met welbehagen de lucht opsnuiven en vaststellen:,,Patat? Ha, lekker!" Het wordt pas vervelend als de buurvrouw dat een week later nog constateert. Bij de Philips friteuse is dat uitgesloten.

Kleine capaciteit
De waterdamp die tijdens het frituren ontstaat, veriaat de pan deels door het filter. Om te voorkomen dat de rest in de olie valt, is de pan uitgerust met een condensbakje, dat uiteraard regelmatig geleegd moet worden. Vooral voor grotere gezinnen is het lastig dat de pan een beperkte capaciteit heeft. Per keer kan 250 gram voedsel worden gefrituurd. Wilje niet tijdens de maaltijd doorgaan met bakken dan zul je de portie die al klaar is een poosje moeten zien warm te houden, wat de kwaliteit van het produkt niet alitjd ten goede komt. In een pan zonder deksel op een laag vuur of een warmhoudplaatje lukt het het best. Natuurlijk kunnen ook bitterballen, kroketten, frikadellen, kip, vis enzovoorts in de friteuse van een knapperig korstje worden voorzien. Het nadeel bij vis bakken is dat het velletje ervan soms aan het mandje kleeft, zodat van de krokante laag weinig overblijft als je hetzeebanket uit de pan haalt. Frituren zonder mandje lijkt de oplossing, maar dan zitje met een opening in de wand van de pan, die door de handgreep van het mandje wordt afgesloten. Het reukfilter heeft dan wel érg weinig zin.

Minifriteuse
Philips heeft z'n friteuse uitgevoerd in stevige kunststof in de kleuren wit, licht- en donkergrijs, een stijlvolle combinatie. Pan en mandje zijn voorzien van koudgrepen. In vergelijking met andere friteuses (die soms een grotere capaciteit hebben) is de prijs wel aan de hoge kant. U zult ƒ 249, - voor de pan neer moeten tellen. Het feit datje geen last meer hebt van vetspatten is érg handig, maar tweehonderdvijftig gulden is een boel geld. Een goedkoper model is Philips' minifriteuse (ƒ 159,-) maar daarvan is de inhoud - zoals de naam al doet vermoeden - kleiner. Ook mist deze friteuse de verstelbare handgreep aan het mandje, zodat het in het vet laten zakken en het omschudden van de te frituren lekkernijen met geopend deksel moet geschieden. Beide frituurpannen hebben een temperatuuraanwijzing en een controlelampje.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 december 1986

Terdege | 72 Pagina's

Frituren zonder verbrande vingers en een vet fornuis

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 december 1986

Terdege | 72 Pagina's