+ Meer informatie

Batavia wordt aan de wal afgebouwd

1 minuut leestijd

LELYSTAD - Het bestuur van de stichting "Nederland lx)uwt VOC-Retourscliip" lieeft gisteren besloten om de Batavia helemaal aan de wal af te bouwen. Dat betekent dat het schip ook in 1992 nog niet te water zal worden gelaten.

Aanleiding is de positieve reactie van het publiek op het uitstel van de tewaterlating van de reconstructie van het schip in juni 1991 en de daarop gevolgde aanmerkelijke stijging van de bezoekersaantallen. Dit jaar bezocht bijna een kwart miljoen mensen de scheepswerf. De beslissing om het schip nog verder op de werf af te bouwen, stelt scheepsbouwmeester Willem Vos en het bouwteam van de Batavia in de gelegenheid om op de vaste wal op volstrekt unieke wijze een authentieke reconstructie van een Oostindiƫvaarder neer te zetten.

Het bouwplan van de Batavia houdt om te beginnen in dat het schip in haar geheel op de werf zal worden geschilderd. Daarbij zal het^nderschip een lichtgrijze kleur krijjen. De opbouw kan worden afgelakt in de oorspronkelijke kleuren en het beeldsnijwerk waar nodig verguld.

In de loop van 1992 zal ook de grote achtkantige lantaarn op de achterspiegel van de Batavia worden geplaatst. De 24 ijzeren kanonnen, die onlangs in de gieterij van Koninklijke Hoogovens in IJmuiden zijn gegoten, zullen in de loop van het jaar op de werf worden opgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.