+ Meer informatie

Verenigingen halen in Dordrecht oud papier op

Stad ingedeeld in veertig concessiegebieden

3 minuten leestijd

DORDRECHT - Zeventien verenigingen gaan vanaf maandag 2 september aanstaande (in de meeste gevallen samen met Stadsreiniging) eenmaal per maand in Dordrecht oud papier en karton inzamelen. De stad is daarvoor opgedeeld in zo'n veertig concessiegebieden. Nog niet alle concessiegebieden zijn uitgegeven. Dat betekent dat een aantal Dordtenaren nog verstoken blijft van een gestructureerde papierinzameling. Stadsreiniging verwacht dit probleem echter zo snel mogelijk te kunnen oplossen. Met een aantal verenigingen wordt namelijk nog onderhandeld.

Met het nieuwe inzamelsysteem willen Stadsreiniging en Gevudo bereiken dat 100 procent van het daarvoor in aanmerking komende papier wordt hergebruikt. Op dit moment komt nog 50 procent van het oud papier in de verbrandingsoven terecht. Om het voor de deelnemende verenigingen aantrekkelijk te maken om aan de nieuwe inzamelvorm mee te doen, geeft Gevudo vijf cent per kilo voor het ingezamelde papier. Stadsreiniging doet daar nog één cent per kilo bij. Met andere woorden: elke kilo oud papier levert voortaan zes cent op, ofte wel zestig gulden per ton. Voor die hogere opbrengst komen uitsluitend de verenigingen in aanmerking die aan het nieuwe systeem deelnemen.

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de invoering van het nieuwe systeem. Een inzamelwijze die staat of valt met de medewerking van de vele vrijwilligers. Om de animo te peilen werden alle verenigingen en instellingen die al oud papier inzamelden of die dat in de toekomst zouden willen doen, uitgenodigd voor een voorlichtingsavond. Tijdens deze avond ontvouwde Stadsreiniging haar ideeën voor een nieuwe opzet en vroeg de verenigingen daarop te reageren. Later werd er nog een tweede avond gehouden, waar stevig werd gediscussieerd over de nieuwe inzamelvorm.

Auto

De definitieve inzamelvorm ziet er als volgt uit: Stadsreiniging levert in vrijwel alle gevallen een auto met chauffeur en gaat samen met de vrijwilligers van deelnemende verenigingen op pad. De verenigingen hebben een vaste wijk of deel van een wijk. Zij hebben dus een of meer concessies.

Er is afgesproken dat er eenmaal per maand op een vast dagdeel papier wordt ingezameld. Twee verenigingen maken een uitzondering op de regel en zamelen met eigen materieel in. De Schillenwacht. een van de uitzonderingen, zamelt bovendien iedere week in.

De bewoners van de wijken waar wordt ingezameld, worden in de , week voorafgaand aan de eerste inza- •• meidatum over het nieuwe systeem geïnformeerd. Omdat niet overal te- = gelijk wordt begonnen, wordt dus ook de informatie gespreid verstrekt. De betrokken bewoners krijgen een folder over de papierinzameling nieuwe stijl en een pamflet met daarop informatie over de data en over de inzamelende vereniging.

De verenigingen die aan de inzameling nieuwe stijl deelnemen zijn: het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA, de Strchting Woord en Daad, de Christelijke Korfbalvereniging Oranje Wit, de Wandelsportvereniging De Dordtse Vierdaagse, de Schillenwacht, de Buurt- en Speeltuinvereniging Victorie, korfbalvereniging Merwic, gymnastiekvereniging KDO, de Dordtse Christelijke Korfbalclub Snel, Thomas Estill/Scoutinggroep de Ravellet, Scoutinggroep Dirk Vink, oud gereformeerde gemeenten in Nederland, Korfbalvereniging DKV, -16 jeugdvereniging christelijk gereformeerde kerk De Jonge Bereër, de Dordtse korfbalvereniging TOV en ten slotte het bejaardencentrum De Merwelanden en een vereniging die zich deze week nog heeft aangemeld: Drumfanfare Apollo.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.