+ Meer informatie

Komend jaar aandacht voor minder bekende planten

3 minuten leestijd

Planttips
In 1992 zult u in deze rubriek regelmatig planttips aantreffen. Het gaat daarbij om planten die soms wat minder bekend zijn en die wat meer aandacht verdienen. Deze tips zijn afgestemd op het seizoen zodat u gelijk "aan de slag kunt" (kiezen, kopen, planten, zaaien). Nog even een opfrissertje.

- Bomen en struiken kunnen geplant worden van november tot half april. Wanneer ze in een pot of emmer gekweekt zijn kunt u eigenlijk het hele jaar planten, behalve als het vriest en vlak voor uw vakantie (omdat u dan de vochtvoorziening niet in de gaten kunt houden).
- Vaste planten worden gepoot van begin oktober tot half april. In pot gekweekte soorten kunt u het hele jaar planten.
- Buiten zaaien gebeurt rond eind april - begin mei (op de zakjes met zaad staan voldoende aanwijzingen om een mooi gewas te kweken).
- Lentebollen en -knollen worden in oktober geplant. Zomerbollen plant u in het voorjaar.

Natuurlijk is het zo dat het assortiment aan het begin van het zaai-/plantseizoen het grootste is.

Tips voor januari
• Loop bij vorst niet over het gazon om beschadiging van de grasmat te voorkomen.
• Snijd wat takken van bomen en struiken en trek ze in huis in bloei.
• Groene aanslag (algen) kunt u bestrijden door er regelmatig het hete afgietwater van aardappelen over uit te gieten. De aanslag komt vooral voor op hout en stenen die het grootste deel van de dag uit de zon liggen. U kunt de gladheid ervan tegengaan door er wat zand over te strooien. Het zand heeft hetzelfde effect als schuurpapier, zodat uitglijden voorkomen wordt.
• In de tuin komen bollen en knollen alweer op. Een fantastisch gezicht dat menig tuinelaar, ook bij slecht weer, even de tuin in lokt. Houd er rekening mee als u in de tuin aan de slag wilt gaan (rommel opruimen, vaste planten afknippen, snoeien e.d.). Voor u het in de gaten heeft (vooral als er wat blad of iets dergelijks ligt) trapt u de punten stuk.
• U kunt nog volop planten, tenzij het vriest.
• Hebt u uw buitenkraan nog niet afgetapt? Doe het dan nu! Vooral in januari is de kans op flinke vorst aanwezig: „Als de dagen lengen, begint de vorst te strengen!"

Meeldauw
Kruisbessen hebben vaak last van meeldauw. De scheuten zijn overdekt met een wit "waas." Bladeren blijven klein, de vruchten verschrompelen en ook de groei van de struik is minder. Wanneer uw kruisbessen last van meeldauw hebben kunt u nu de toppen (15-20) cm wegknippen (verbranden in de open haard of in het vuilnisvat deponeren, niet tussen de planten laten liggen). Door het verwijderen van de toppen heeft u een behoorlijke kans dat de meeldauwaantasting minimaal is (alsnog wegknippen als u de aantasting opmerkt) of achterwege blijft.

Planttip: zaaiaster
De eenjarige aster is een bijzonder dankbare plant; u plukt of snijdt er de hele zomer en herfst van! Natuurlijk is het resultaat wat minder als het weer niet zo fraai is, maar na een paar mooie dagen ziet u ze weer opfleuren. Te koop in hoge en lage soorten.

Die lage soorten kunt u niet snijden, maar ze doen het leuk op lege plekjes tussen de vaste planten, als randje rond een stamroos, enzovoort. Er zijn ook soorten met dubbele en met "sprietvormige" bloemen. Zaai ze voor de snij op een apart, zonnig plekje. Lees de aanwijzingen op het pakje voor u aan de slag gaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.