+ Meer informatie

WEINIG BEHOEFTE AAN HERINDELING

In Alblasserwaard en Vijfherenlanden

3 minuten leestijd

De in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden gelegen gemeenten hebben in meerderheid geen behoefte aan gemeentelijke herindeling van de streek. Wel is de bereidheid aanwezig om een gematigde vorm van herindeling te accepteren. Aldus een toelichting op het voorlopige rapport van de werkgroep gemeentelijke herindeling Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

Door een aantal gemeenten wordt gedacht aan het samenvoegen van gemeenten die thans gezamenlijk een burgemeester hebben, terwijl er ook een bereidheid is te constateren van de landelijke gemeenten om samen met gemeenten van gelijke structuur, grotere gemeentelijke bestuurseenheden te vormen.

De inwoners van de streek zijn, aldus de werkgroep, in een aantal gevallen bereid gebleken de herlndelingsproblematiek positief te benaderen. Men schrijft dit toe aan de ruime aandacht die zowel de gemeentebesturen als de persorganen aan deze materie hebben geschonken.

ONBEKEND

Bij vele leden van de werkgroep bestaan bezwaren tegen het op gang brengen van de wettelijke procedure voor gemeentelijke herindeling, zolang niet bekend is tot welk gewest de gemeente in de toekomst zal gaan behoren.

Op grond van het bovenstaande moeten de thans naar voren gebrachte meningen van de werkgroep en de gemeentebesturen met betrekking tot de gemeentelijke herindeling van de regio voor het grootste deel als voorlopig worden beschouwd. In de huidige constellatie met betrekking tot de gewestvorming kan eerst een definitieve mening worden gegeven, nadat de gewestelijke indeling van de streek bekend is. Op dat moment zou de werkgroep haar werkzaamheden wellicht kunnen voortzetten, aldus de voorzitter A. D. Viezee.

Hier volgen in het kort de standpunten van een aantal gemeenten uit de regio. De raad van Hei- en Boeicop sprak zich uit voor samenvoeging met de gemeente Lexmond indien deze zelfstandig blijft. Lexmond stelde de bevolking door middel van een enquête in staat haar standpunt inzake de gewestvorming kenbaar te maken. Men vond dat gestreefd moest worden naar behoud van de zelfstandigheid; indien dit niet mogelijk zou blijken dan werd met klem de vorming van een plattelandsgemeente voorgestaan.

De Leerdamse raadsleden zagen geen noodzaak aanwezig het grondgebied te vergroten. Bij het toch doorgaan van de herindelingen drongen zij aan op twee gemeenten in de Vijfheerenlanden te weten Vianen en Leerdam.

AGRARISCHE GEMEENTE

De Alblasserwaard en Vijfheerenlanden moeten in acht gemeenten worden opgedeeld, aldus Gorinchem. De gemeente ziet geen aanleiding dit standpunt te wijzigen. De gemeenteraad van Goudriaan sprak zich op 2 oktober uit voor de vorming van een gemeente bestaande uit Groot-Ammers, Nieuwpoort, Langerak, Ottoland en Goudriaan. Burgemeester en wethouders van Ameide kunnen zich verenigen met het plan tot samenvoeging met de gemeenten Tienhoven, Meerkerk, Leerbroek en Nieuwland. 

De raad van Giessenburg zou graag een krachtige agrarische gemeente zien rond het riviertje de Giessen. De raad van Hardinxveld-Giesendam heeft gemeend zelfstandig te moeten blijven, evenals B. en W. van Nieuw-Lekkerland, die akkoord gingen met het plan van de subwerkgroep west. Na een informeel overleg met de gemeenteraad kwamen B. en W. van Alblasserdam tot een standpunt: samenvoeging met Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.