+ Meer informatie

AVR overschrijdt normen uitstoot zoutzuur en fluor

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Afvalverwerking Rijnmond (AVR) en de Vuilverbrandingsinstallatie (VVI) in Den Haag overschrijden beide de normen van de Richtlijn Verbranden 1985. De AVR overschrijdt de emissie-eisen voor zoutzuur, fluor en incidenteel stof en de VVI in Den Haag stoot voornamelijk te veel zoutzuur uit.

Dit blijkt uit emissiemetingen die door TNO zijn verricht in opdracht van de hoofdinspectie Milieuhygi├źne van het ministerie van VROM. Volgens een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland, die in het kader van de Afvalstoffenwet verantwoordelijk is voor de vergunningen aan beide bedrijven, vormt de overschrijding van de normen geen direct gevaar voor de volksgezondheid van de omwonenden van de installaties.

Toch heeft de provincie op grond van de meetresultaten besloten de studie van TNO naar verbetering van het verbrandingsproces bij de AVR te intensiveren. De werkgroep die het onderzoek leidt, zal worden uitgebreid met medewerkers van VROM en de provincie. Op korte termijn moet de effectiviteit van extra maatregelen door de werkgroep worden beoordeeld, zo stelt de provincie.

Daarbij wordt gedacht aan de injectie van kalk, waarmee de uitstoot van zoutzuur en fluor, maar ook van dioxine, kan worden beperkt. De AVR in Rotterdam heeft overigens in september besloten 400 miljoen gulden te investeren in de bouw van een rookgasreiniger, die eind 1993 operationeel moet worden.

Investeringen

Voor de VVI in Den Haag heeft de provincie Zuid-Holland onlangs een nieuwe vergunning vastgesteld. Op grond van die vergunning zullen, naar aanleiding van de metingen door TNO, direct maatregelen genomen moeten worden om de uitstoot van zoutzuur te verminderen.

De provincie verwacht dat daarvoor investeringen nodig zullen zijn. Als die investeringen ook kunnen leiden tot een reductie van de uitstoot van dioxines, overwegen Gedeputeerde Staten de installatie open te houden tot de inwerkingtreding van de nieuwe GAVI (Geïntegreerde Afvalverbrandings Installatie).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.