+ Meer informatie

Nederland zakt flink op concurrentielijst

2 minuten leestijd

NEW YORK - Nederland is van de achtste naar de vijftiende plaats gezakt op de concurrentieranglijst van het World Economic Forum (WEF). De Verenigde Staten voeren de lijst aan, gevolgd door Finland, dat vorig jaar werd genoteerd als nummer één.

De ranglijst werd gisteren gepubliceerd. Het forum vergelijkt economieën van tachtig landen. "De belangrijkste vraag die wij ons hierbij stellen, is welk land onder de actuele omstandigheden de beste kans heeft om een duurzame economische groei te realiseren", aldus Peter Cornelius, chef-econoom van het WEF.

De organisatie kijkt hierbij naar verschillende factoren, waarbij het technologische niveau en het technologische klimaat als zeer belangrijk worden beschouwd. Deze situatie wordt dan vergeleken met het internationale technologische klimaat. Innovatie speelt een belangrijke rol in de beoordeling van landen, evenals het bedrag dat bedrijven en overheid jaarlijks aan onderzoek en ontwikkeling uitgeven.

Verder kijkt het WEF naar het algemene ondernemersklimaat, waarbij fiscale factoren een rol spelen en bijvoorbeeld ook het vestigingsbeleid voor nieuwe bedrijven. Verder wegen factoren zoals inflatie en werkloosheid mee. Na weging van alle factoren zakte Nederland dit jaar van de achtste naar de vijftiende plaats. Vorig jaar gold Nederland als tweede EU-lidstaat na Finland. Dit jaar is ons land binnen de EU naar de zesde plaats gezakt. Finland staat op nummer 2, Zweden op 5, Denemarken op 10, Groot-Brittannië op 11 en Duitsland op plaats 14.

Volgens het WEF-rapport creëert de overheid in de VS "een uitstekend ondernemersklimaat, dat nog wordt bevorderd door een hoog technologisch niveau." Het rapport ziet echter ook schaduwzijden in de VS. De recente reeks accountingschandalen vraagt bijvoorbeeld om een betere financiële rapportage en op regional bestuursniveau zou nog het een en ander verbeterd kunnen worden. Zwitserland maakte dit jaar de grootste sprong van nummer 15 vorig jaar naar nummer 6 nu. Hekkensluiter op de ranglijst is Haïti.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.