+ Meer informatie

Iteeds meer jonge eroïnegebruikers

Kinderen van 13 en 14 aan de drugs

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Heroïnegebruikers lijken steeds op jongere leeftijd met het gebruik te beginnen. Dat is een van ie conclusies uit een onderzoek, dat de Stichting wetenschappelijk onderzoek van alcohol en druggebruik (Swoad) )nder 632 heroinepatiënten van de GG en GD in Amsteriam heeft ingesteld. Van hen gebruiken er 45 sinds hun deriende of veertiende jaar heroïne. Het steeds jonger gebruiken noemt de Swoad een „opvallend en verontrustend fenomeen".

De onderzoekers vragen zich af ot lan deze jeugdige groep niet in een froeger stadium hulp kan worden vereend. Een andere groep waarvoor hulp lodig is, zijn volgens de Swoad de kinleren van heroïneverslaatden. Die voorzieningen zullen geld kosten, maar iidien men beseft dat de 632 patiënten lit het onderzoek samen voor wekelijks lijna een miljoen gulden aan heroïne litgeven, is de vraag wat te prefereren /alt niet moeilijk te beantwoorden, alius de Swoad.

Van de ondervraagden was meer dan Ie helft van Surinaamse afkomst. Voljens de onderzoekers lijkt het heroïnejebruik onder Surinafners voornameijk een mannenaangelegenheid (88 jrocent). Het grootste deel (77 procent) s ongehuwd.

Hoewel men vaak aanneemt dat heroïnegebruikers een geringe schoolopleiding hebben blijkt, aldus de Swoad, dat meer dan de helft een opleiding heeft afgemaakt. Maar ondanks de redelijke opleiding en ondanks het feit dat ruim de helft van de patiënten een beroep heeft, zegt slechts 18 procent een baan te hebben. „Aangezien de meeste personen niet werken ligt het in de rede dat men voor sociale uitkeringen in aanmerking komt. Toch heeft dertig procent geen uitkering", aldus de onderzoekers.

De. opvatting dat heroïnegebruikers zwervers zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn verwijst de Swoad op grond van het onderzoek naar het rijk der fabelen. Driekwart woont zelfstandig of bij ouders, familie of vrienden. Bijna 70 procent van de ondervraagden blijkt met de justitie in aanraking te zijn geweest, waarbij diefstal en bezit van verdovende middelen de voornaamste delicten waren.

Familieband

De algemene theorie dat verbroken relaties met ouders en familie een oorzakelijke rol bij het tot stand komen van heroïnegebruik spelen blijkt voor ruim tweederde van de ondervraagden niet te gelden. Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk doordat de meerderheid van de ondervraagden uit Surinamers bestaat. Zij hebben over het algemeen een sterkere familieband dan Nederlanders, aldus de Swoad.

De Surinamers gebruiken met ongeveer 7,6 gram per week de meeste heroïne. De opgegeven hoeveelheid heroïne die men wekelijks zegt te gebruiken komt, aldus de onderzoekers, aardig overeen met de bedragen die men wekelijks aan de drug uitgeeft. Het gemiddelde bedrag per week is 1.555 gulden. Wordt dit met 632 (het aantal patiënten van de geneeskundige dienst) vermenigvuldigd dan komt men aan 982.760 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.