+ Meer informatie

Onderzoek: Hoge sterfte na heupfractuur

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - De sterfte na het breken van een heup is in Nederland, net als in andere landen, hoog. Een jaar na de heupfractuur is ruim 23 procent van de vrouwen en 33 procent van de mannen overleden. Na vier jaar leeft 44 procent van de vrouwen en 55 procent van de mannen niet meer.

De heupfractuur staat vaak aan het begin van een reeks van gebeurtenissen (waaronder ziekenhuisopname, met mogelijke complicaties, maar ook hartproblemen, suikerziekte of storingen in het centrale zenuwstelsel) die leidt tot de dood. Dit staat in het proefschrift van F. Boereboom waarop hij dinsdag 7 mei promoveert aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Boereboom bezocht 166 ex-patiënten thuis. Slechts 46 van hen meldden een uitstekend resultaat van de behandeling. Bij 34 patiënten was sprake van een slecht resultaat. Ruim dertig mensen hadden meer moeite gekregen met hun dagelijkse bezigheden. Bij 92 patiënten was het loopvermogen verminderd.

Boereboom berekent dat het aantal heupfracturen in 2010 zal zijn gestegen tot 22.726. Daarvoor zijn jaarlijks ruim 1860 ziekenhuisbedden nodig.

In 1972 braken 479 op de 100.000 vrouwen een heup. Dat lag vijftien jaar later al op 669. Mannen breken minder vaak hun heup: in 1987 waren dat er 308.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.