+ Meer informatie

Surinamers mogen burgerschap behouden

1 minuut leestijd

WILLEMSTAD — De Nederlandse delegatie van de Koninkrijkscommissie schijnt akkoord te zijn gegaan met het principe dat Surinamers die in Nederland wonen op het moment dat Suriname onafhankelijk wordt, de Nederlandse nationaliteit kunnen houden.

Dit is uit betrouwbare bron vernoemen in, Willemstad waar de delegaties van Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen van de Koninkrijkscommissie de kwestie van de nationaliteit bespreken.

In conferenitiekringen is vernomen dat tijdens de besprekingen naar voren is gekomen dat het bezwaar van een dubbele nationaliteit kan worden opgeheven door het "invoeren van een zogenaamde effectieve en een latent nationaliteit. De voorzitters van de drie landelijke commissies zullen de zaak verder uitwerken.

Eerder had de Nederlandse delegatie een werkstuk op tafel gebracht waarin stond dat Surinamers bij het veikrijgen van Surinaamse nationaliteit het Nederlanderschap zouden verliezen. De Nederlandse delegatie was tegen een dubbele nationaliteit. Dit voorstel viel i>ij de Surinaamse delegatie niet in goede aarde. De delegatieleden van de regeringspartijen meenden dat Surinamers in Nederland zowel de Surinaamse als Nederlandse nationaliteit moesten krijgen. De oppositie wilde dat dit ook het geval zou zijn met Surina-' mers die in hun eigen land wonen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.