+ Meer informatie

Politie op dievenjacht via advertentie in krant

2 minuten leestijd

GRONINGEN - De Groninger politie is als eerste politiekorps in Nederland begonnen met adverteren in een huis-aan-huisblad in de hoop tips te krijgen die leiden tot de opsporing van daders van ernstige misdrijven. Tot nu toe gebruikte de politie de lokale pers uitsluitend om informatie te krijgen over vermiste personen.

Volgens de Groningse politie kunnen adverténffes eéhter ook geplaatst worden om de oplossing van misdrijven te bespoedigen. Tot nu toe heeft de politie twee keer een advertentie geplaatst in het blad De Groninger Gezinsbode. De eerste advertentie leidde inmiddels tot de aanhouding van een verdachte van een roofoverval. De tweede advertentie, die afgelopen maandag werd geplaatst naar aanleiding van twee verkrachtingszaken, leverde veertig tips op.

Volgens woordvoerder A. v. d. Leur is bij wijze van proef besloten om in een veel gelezen huis-aan-huisblad te adverteren. „We wilden eens zien wat dat zou opleveren. Tot nu toe zijn de rechercheurs zeer tevreden over de reacties en de kwaliteit ervan", aldus de woordvoerder.

De advertenties worden alleen geplaatst wanneer de politie informatie wenst over ernstige misdrijven. In dergelijke gevallen zou de politie ook de televisie (Opsporing Verzocht) kunnen inschakelen, maar • daarmee kun je onrustgevoelens in de wijk aanwakkeren, meent^Van de Leur. Bovendien vermindert zijns inziens de J attentie^^r^eS vln^ie televisi? wanneer er tè vaak opsporingsbAch^ ten worden uitgezonden.

Verandering

Uit de advertentiecampagne blijkt volgens hem ook een cultuurverandering bij de politie. „In vergelijking tot een jaar of vijftien geleden wordt er bij ,0ns veel positiever gedacht over de waarde van publiciteit. De politie is minder gesloten en beschouwt het niet als een nederlaag wanneer de recherche er niet uitkomt en de bevolking moet worden gevraagd te helpen bij het zoeken van de dader".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.