+ Meer informatie

Walty's vogels

3 minuten leestijd

Walty Dudok van Heel is bekend door haar tekeningen van dieren, vooral van vogels. Het zijn echte actietekeningen, tekeningen van dieren in beweging. Haar levendige, snelle schetsen zijn uniek. Het boek "Walty's vogels", dat zij samen met Jan Snoek (tekst) maakte, geeft informatie over alledaagse vogels in hun eigen omgeving.

Een bosuil die een muis grijpt; de scholekster die met slimme foefjes een mossel uit zijn schelp peutert. Wat vrijwel niemand met het oog kan waarnemen, wat geen fototoestel registreert, tekent Walty. Zij portretteert op onnavolgbare wijze vogels in hun natuurlijke gedragingen, gewoonten en bewegingen. Zo bekijkt men na 't zien van dit boek vogels die iedereen kent, zoals spreeuw en blauwe reiger, met andere ogen. Het boek is onderverdeeld in biotopen: leefgebieden waarin vogels in West-Europa voorkomen. Bos, strand en weide maar ook biotopen in de stad of langs de snelweg. In ieder leefgebied stelt Walty een vogel centraal die kenmerkend is voor de desbetreffende biotoop. Bijvoorbeeld de specht als bosvogel of de strandloper voor het wad. Elke vogel wordt getoond in relatie met zijn omgeving. We volgen hem op zijn zoektocht naar voedsel, bij het bouwen van zijn nest, bij het krijgen van jongen. In het kort: in zijn omgang met het dagelijks leven in zijn natuurlijke milieu.

Snelweg
Langs de snelweg signaleerde Walty buizerds en torenvalken die ze vliegend, zittend op een paaltje en biddend (torenvalk) op papier zette. Ook noteerde zij vliegbeelden (silhouetten), details van poten en 't vangen van een prooi. In het hoofdstuk riet-en moerasland wordt de ontwikkeling gevolgd van piepjong meerkoetje, net uit het ei, tot volwassen vogel. Het onhandige beest groeit uit tot een waardige watervogel die naar hartelust in het water spat. Meeuwen zijn karakteristiek voor strand en haven. Deze vogel wordt nader bestudeerd in het hoofdstuk strand en haven. Vliegend, op één poot, en als kuiken getekend. Ook hier weer details van vleugels, veren en poten. De scholekster wordt "ten voeten uit" getekend in het hoofdstuk over het wad. Wat is hij handig met z'n snavel: binnen vijf seconden is een kokkeischelp open!

Uilskuiken
De omslag van het boek wordt gesierd door de bosuil die de "hoofdpersoon" is in het hoofdstuk over het park. Eerst als uilskuiken en later als volwassen beest dat overdag wat dommelt en 's nachts jaagt op muizen waar weing van overblijft, alleen een braakbal. In het hoofdstuk over de stad komen duiven, mussen en gierzwaluwen uitgebreid in beeld. Heel knap getekend is een gierzwaluw die vliegend naar eeif mug hapt.In het hoofdstuk sloot en weiland staat de reiger, de meest karakteristieke weidevogel, centraal. De specht is een echte bosvogel; wie kent niet het kloppen van de specht. In het hoofdstuk over het bos wordt de groene specht voor het voetlicht gehaald. Ook tekeningen van de kleine en grote bonte specht, ledere dierenliefhebber kan genieten van de prachtige tekeningen in dit boek die vergezeld gaan van informatieve tekst waar de tekenares de gegevens voor heeft verzameld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.