+ Meer informatie

Smaakvol fruit uit de Gouden Eeuw

2 minuten leestijd

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont vier stillevens van de 17e-eeuwse kunstenaar Adriaen Coorte (1665-1707). Het museum heeft de schilderijtjes uit particulier bezit voor langere tijd in bruikleen. Het is volgens het Rijksmuseum uitzonderlijk dat de werken, die niet als serie werden geschilderd, sinds de 19e eeuw bij elkaar zijn.

De kunstwerken zijn ongeveer 20 bij 30 centimeter groot en beelden aardbeien, abrikozen, kruisbessen en perziken uit. De sobere en intieme composities zijn elk een karakteristiek voorbeeld van Coortes werk, aldus het Rijksmuseum. Mede doordat de schilderijtjes zo lang in particulier bezit zijn geweest, zijn ze bijzonder goed bewaard gebleven.

De stillevens zijn tot half september in het Rijksmuseum te zien. Daarna gaan ze voor vijf jaar naar het Mauritshuis in Den Haag. Vervolgens zullen ze weer vijf jaar in het Rijksmuseum hangen.

Over het leven van Adriaen Coorte is vrijwel niets bekend. Hij werd pas in 1881 voor het eerst in de literatuur vermeld. Onderzoek maakt aannemelijk dat hij vooral in Middelburg en omgeving werkte.

Coortes vroegste werken waren scènes met pluimvee die doen denken aan het werk van de Melchoir d'Hondecoeter (1636-1695). Later schilderde hij composities van groenten, fruit en schelpen en een paar vanitasstillevens. De eenvoud en het kleine formaat zijn kenmerkend voor de stillevens. Een harde, maar schitterend uitgewerkte verlichting geeft zijn schilderijen iets onwerkelijks.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.