+ Meer informatie

Verwachte stroom van Oosteuropeanen blijft uit

Migratie uit Derde Wereld toegenomen

2 minuten leestijd

PARUS (IPS) - De verwachte stroom van Oosteuropese migranten naar het Westen is tot nog toe uitgebleven. Dit blijkt uit het laatste rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De „voorbarige" speculaties over „migratiegolven uit het Oosten naar het Westen" lijken elk fundament te missen, aldus het rapport.

Er kwamen in 1990 relatief weinig Oosteuropeanen naar het Westen, concludeert het Sopemi, de afdeling van de OESO die de migratiestromen permanent in de gaten houdt. Een land waarvoor dit niet opgaat is Duitsland, waar emigranten uit het voormalige Oostblok 20 procent van alle buitenlanders uitmaakten.

Zuid-Noord

De migratie van Oost-Europa naar het Westen houdt zich aan de „traditionele routes" die tot nu toe gebruikelijk waren. Polen verhuizen nog steeds bij voorkeur naar Frankrijk, Hongaren kiezen voor Canada, en de meeste Sowjetrussische emigranten die joods zijn, vertrekken richting Israël.

Het Sopemi waarschuwt ervoor dat „de OESO-landen op geen enkele manier in een korte periode een tè groot aantal Oosteuropese emigranten kunnen opnemen". Het verwijst daarbij naar de Verenigde Staten, die er „twee eeuwen voor nodig hadden om zes miljoen emigranten uit OostEuropa, waaronder 3,4 miljoen Russen, op te nemen".

Door de oost-westmigratie moet men niet uit het oog verliezen dat de traditionele migratiestromen van de Derde Wereld naar het rijke noorden blijven bestaan, waarschuwt het Sopemi. Deze migratie naar landen van de OESO nam in 1990 toe, met uitzondering van de migratie naar Noorwegen en Groot-Brittannië. Een aantal geïndustrialiseerde landen, met name de Verenigde Staten, stimuleert deze migratie volgens het rapport. De migratie naar de VS is tussen 1988 en 1989 met 70 procent toegenomen. In Europa worden Spanje en Italië steeds populairder onder emigranten uit het Zuiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.