+ Meer informatie

Doen wij daarom wat wij kunnen dan doen wij (sleclits) onze piiclit Niet alleen zij — wij allen!

2 minuten leestijd

Vader en moeder jeugdverkeersopvoeder

Zo rust er dan op ons als ouders een niet geringe verantwoordelijkheid ten aanzien van onze kinderen in het verkeer, zowel wat betreft hun gedrag in het algemeen en het belang van andere weggebruikers, als ten aanzien van hun eigen veiligheid. Laat daarom de zorg voor uw kind niet ophouden bij de voordeur, maar onderwijs hen op de gevaarvolle weg in het hedendaagse verkeer. Onze kinderen, ze hebben het zo nodig, want ze zijn zo teer in het helaas moordende verkeer. Dat doende mag u hopen op hun: Veilig uit en thuis.

Jij, jongen - meisje
Beste jeugdige mede-weggebruiker. Deze pagina ging over vele duizenden kinderen die in de loop der Jaren in het verkeer werden gedood. Niet omdat zij onvoorzichtiger waren dan jij, maar omdat het wegverkeer nu eenmaal vele en grote gevaren oplevert en vaak kleine oorzaken zulke ernstige en diep treurige gevolgen kunnen hebben. Daarom willen wij je manen tot extra voorzichtigheid en Je vragen te denken aan je eigen veiligheid en die van anderen. Bedenk wat een Jou overkomen ongeval kan betekenen voor Jezelf en voor je ouders. Leer daarom de verkeersregels en neem ze in acht. Gedraag je beschaafd en wees hulpvaardig voor jongeren en ouderen. Pas de voorrangsregel juist toe; rijd niet met z'n drieën naast elkaar, geef tijdig en duidelijk richting aan. Kijk uit naar alle kanten. Wees een voor

Als volwassenen en vooral als motorvoertuigenbestuurders dienen wij de jeugd met inachtneming van extra reserves als medeweggebruikers te aanvaarden. Zodra wij aan het verkeer gaan deelnemen, hetzij als fietser, bromfietser hetzij als automobilist, dragen wij mede verantwoordelijkheid voor het kind in het verkeer. Ziet u kinderen op straat, of de weg oversteken, rijd dan alsof uw eigen kinderen daar oversteken. Nadert u kinderen die aan gevaar bloot staan, geef dan niet alleen signaal maar neem tevens de voet van het gaspedaal.

Luister naar de bede om leven van het in het begin van dit relaas geciteerde kind: „Beste man of vrouw achter het stuur. M^n vriencye Is gisteren overreden doordat hU plotseling de weg overstaJi. Misschien ben ik morgen ook zo dom, maar wilt u daar dan alstublieft rekening mee houden...?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.