+ Meer informatie

Mevrouw Vedder en haar kralen breiwerk

3 minuten leestijd

Op een lap zwart fluweel ligt alles uitgestald. Portemonnees, tasjes en een paar helderblauwe... ja, wat zijn dat? 't Lijken wel kinderkniekousjes zonder voetjes met een patroon van witte kralen erop. Mevrouw Vedder ziet mijn vragende gezicht. „Dat zijn mofjes, voor kinderen. Die horen bij de Spakenburger dracht. Ze worden als het koud is om de blote armpjes gedragen. Ik heb ze jaren geleden voor m'n dochter gebreid. M'n moeder en zus hebben nog in de dracht gelopen. Ik zelf niet, maar Ik heb 't altijd heel mooi gevonden. Als kind liep ik vaak met moeders kraplap om." Mevrouw Vedder heeft de klederdracht wel, ze draagt het regelmatig. Op de Spakenburger dagen, die elk jaar de laatste twee woensdagen van juli en de eerste twee van augustus gehouden worden, is ze aanwezig in dracht. Breiend aan een kralentasje.

Verslaafd
Na het maken van de mofjes is ze langzamerhand aan het kralenbreien veslaafd geraakt. „Het gebeurde wel dat ik 's morgens na het aankleden het breiwerk zag liggen en dan wilde ik even een omgang breien. Dan kon ik het niet meer neerleggen en was het wel eens half tien voordat ik beneden kwam. Dan moest de hond nog uitgelaten worden." De kralenportemonnees zijn erg mooi. De meeste bestaan uit één kleur kralen, gebreid op verschillende manieren. Nog mooier zijn de kralentasjes, die gedragen worden bij de klederdracht. Er ligt er een met een Hollands molentafereel. Op een ander is een prachtig bloemmotief. Er is ook een gebloemde in allerlei tinten paars. „Die wordt gedragen als men in de rouw is." Ze zitten vast aan prachtige zilveren beugels, waarvan enkele zelfs antiek zijn. De tasjes worden gebreid met DMC garen nr 60. Op pennen 3/4. Bij iedere steek wordt een kraaltje meegebreid. Door met de linkerwijsvinger het kraaltje naar boven te duwen, komt deze boven op het werk te liggen. Voordat met breien kan worden begonnen moeten de kraaltjes aan het garen geregen worden. Meestal rijgt mevrouw Vedder tien omgangen aan, dat wil zeggen dat er volgens het patroon in allerlei kleuren kralen aan het draad geregen moeten worden. De tasjes worden gebreid op 4 of 6 breipennen. Een toer voor en een toer achter maken samen een omgang. Als de kraaltjes op zijn wordt de draad afgebroken, dan begint het aanrijgen opnieuw.

Antiek
Uit een zakje haalt mijn gastvrouw heel voorzichtig een antiek kralen tasje. Het is niet helemaal compleet. „Dat tasje wil ik uithalen en overnieuw breien. Eerst ga ik het patroon natekenen. Het moet een klein beetje veranderd worden omdat er kraaltjes weg zijn. Die antieke kraaltjes zijn haast niet meer te koop. Wat zou mijn moeder blij geweest zijn met zo'n tasje." Niet alleen op de Spakenburger dagen, maar ook op andere braderieën, in bejaardenhuizen en voor vrouwenverenigingen worden handwerken gedemonstreerd door een groepje dames in Spakenburger dracht. Speciaal hiervoor ligt er een tasje helemaal aangeregen klaar „Het aanrijgen kan ik niet doen met mensen om me heen. 't Zijn 24.000 kraaltjes, en er mag geen fout inzitten." Een paar keer per week gaat mevrouw Vedder op bezoek bij haar man, die al jaren verpleegd wordt in Ermelo, de rest van de tijd is ze druk met haar kralen. „Ik hoorde pas iemand zeggen dat de dagen zo lang duren. Daar heb ik geen last van, mijn dagen zijn altijd te kort!"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.