+ Meer informatie

Mogelijk militaire hulp aan Suriname

Lubbers: Paramaribo moet wel vragen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Premier Lubbers sluit niet uit dat Nederland ook op militair gebied hulp zal bieden aan Suriname om de drugscriminaliteit te bestrijden. Vooralsnog gaan de gedachten echter vooral uit naar bijstand aan politie en Justitie. In alle gevallen zal de Surinaamse regering zelf om dergelijke assistentie moeten vragen.

Lubbers zei dat het kabinet in principe bereid is de Surinaamse regering te helpen bij de drugsbestrijding, omdat de nieuwe Surinaamse president Venetiaan heeft laten blijken dit probleem voortvarend te willen aanpakken. Oud-minister Van der Stoel is volgende week in Paramaribo om namens de Nederlandse regering de beëdiging van Venetiaan bij te wonen.

Van der Stoel zal bij die gelegenheid onder meer met Venetiaan praten over het Nederlandse aanbod desgevraagd steun te geven aan de drugsbestrijding op de terreinen politie en Justitie. Lubbers zei gisteren na het wekelijkse kabinetsberaad dat het accent voorlopig op die gebieden ligt. Maar als de Surinaamse regering militaire hulp -bij voorbeeld voor grensbewaking- nodig zou achten, sluit het kabinet ook dat niet uit.

Desi Bouterse

Volgens de Surinaamse legerleider Desi Bouterse is het aan de nieuwe machthebbers in Paramaribo om te bepalen of ze Nederlandse militaire assistentie willen accepteren. Bouterse wijst er wel op dat Nederland zelf niet in staat is zijn „piepkleine grensjes" te bewaken en zegt dat Amsterdam de grootste drugsstad van Europa is.

Het dagblad De Ware Tijd meldde gisteren dat Siegfried Gilds, lid van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), de nieuwe minister van defensie wordt. Zijn benoeming is tegen de wens van legerbevelhebber Desi Bouterse.

De SPA, die niet in de regering zat bij de militaire machtsovername in december, veroordeelde de zogenaamde "kerstcoup" en zegde in de verkiezingscampagne toe de rol van het leger terug te dringen. Kort voor de verkiezingen van mei zei Derby er zorg voor te zullen dragen dat kapitein Etienne Boerenveen uit leidinggevende functies in het leger zal worden ontheven.

Burgemeester E. van Thijn van Amsterdam betreurt het zeer dat er, zo stelde hij gisteravond in een verklaring aan het ANP, onzorgvuldig wordt bericht over mogelijke infiltratie van de Surinaamse drugsmafia in het Amsterdamse politiekorps. De burgemeester doelt hiermee op de publikatie in het dagblad Het Parool, waaruit naar voren komt dat het hoofdstedelijke politiekorps het belangrijkste bruggehoofd is binnen het Nederlandse overheidsapparaat voor de Surinaamse drugshandel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.