+ Meer informatie

Emotionaliteit

3 minuten leestijd

JL_yen autoritaire, cynische vader en een ziekelijke, overgevoelige moeder. Dat was het tweetal uit wie Frank van Ree werd geboren. Voor vader Arie, chirurg van professie, bestonden slechts lichaam en verstand. Moeder Ko leefde biji haar emoties, steeds sterker wordende waanvoorstellingen en achterdocht.

Van Ree senior had afgerekend met zijn gereformeerde verleden. Of misschien juist niet. Hij bekritiseerde het bijbels geloof met ruwe spot. Op zijn sterfbed sprak de door een beroerte getroffen specialist tegen zoon Frank: „Zo Stankie, nu gaat die lampoot dood. 't Is mooi geweest".

Zijn moeder kwam nooit los van haar opvoeding en las Frank in het geheim voor uit een kinderbijbel. Voor haar man had ze een diepgewortelde angst. Ze eindigde haar leven als een psychisch wrak. Meelijwekkend en irritant. van veel psychiaters alsof zij volkomen gaaf zijn, terwijl de persoon tegenover hen gestoord is, die wijs ik af. In dit boek heb ik laten zien: deze man is in iedere geval ook een beetje getikt". ' Ik zie het ook als een bekentenis en^ ' een zelfrechtvaardiging. •>? f'"

„Dat hebt u goed gezien. Achteraf" "".' heb ik begrepen heb dat ik door mijn manier van optreden een aantal mensen voor de kop geschopt heb. Er zijn er die onder mijn verbale geweld hebben geleden. Dat kan ik niet goed maken. Wel kan ik aangeven dat er waarschijnlijk een verband ligt tussen dat wat ik in mijn leven heb ondervonden en mijn emotionaliteit". Als psychiater bent u door vakgenoten en buitenstanders zowel vergood als verguisd. Bent u eergevoeligf

„Voor zover ik dat zelf kan bezien niet. Dan was ik zeker hoogleraar geworden. Daarvoor had ik me alleen wat tactischer moeten uiten. Wel steekt het mij als mensen m'n mening afwijzen omdat de presentatie ervan hen niet lijkt. Ik ken veel collega's die ik als persoon ronduit vervelend vind, maar voor wie ik wetenschappelijk grote waardering heb. Omgekeerd ben ik door de meeste vakgenoten systematisch buiten de literatuurverwijzing gehouden, alleen omdat ze me niet kunnen uitstaan. Daar heb ik moeite mee". Ze zeggen wel 's: een psychiater kan niet gek worden, want die weet hoe de )syche in mekaar zit. Dat is nonsens. 'sychiaters kunnen hun kinderen verkeerd opvoeden, slechte huwelijken hebben, gek worden: alles kan. Ik heb er zelfs een aantal onder behandeling op het ogenblik. Waarom niet? :' Daar komt bij dat wij als psychiaters eigenlijk nog niks snappen van neurosen en psychosen. Ontdek je als psychiater dat je neurotisch bent, dan-weet je alleen welk etiket je jezelf op kunt plakken. Ik denk niet dat dat veel helpt bij de oplossing van de vraag hoe je eruit moet komen".

Dr. Frank van Ree: „Een mens is geen auto die je doorkherapeutische technieken kunt besturen". Foto RD niet toe. De psychiatrie, die eerst alles voor haar rekening nam, heeft een stuk terrein moeten afstaan aan psychologen, maatschappelijk werkenden enzo- • voorts. Die zijn, al dan niet verbondehaiari RIAGG's, de hele dag druk met groé- " ' pen voor verkrachte vrouwen, vrouwen in de overgang, vrouwen dit, vrouwen dat en vrouwen nog wat. Dat is allemaal best, maar het is toch geen medische bezigheid".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.