+ Meer informatie

Zeeland en Brabant ook beter water

Dank zij Bieshoschhekken

2 minuten leestijd

BIESBOSCH — Rotterdam en omgeving en straks ook Zeeland en Brabant kunnen door de spaarbekkens in de Biesbosch jarenlang van drinkwater worden voorzien. Commissaris van de Koningin J. D. van der Harten, zei dit gisteren bij de officiële ingebruikneming van het NV Waterwinningsbedrüf Brabantse Biesbosch (zie editie van gisteren red.).

De heer Van der Harten, tevens president-commissaris van het Waterwinningsbedrijf, verzekerde dat het noodzakelijk was dat er spaarbekkens kwamen in de Biesbosch. Vooral technische bezwaren bleken volgens hem te bestaan tegen het leggen van de bekkens op een andere plaats. Bovendien heeft de Biesbosch het voordeel dat daar de enorme reservoirs kunnen worden gevuld met niet alleen water uit de Maas, maair ook met water uit de Rijn. In 1966 kwam de vennootschap Waterwineingbedrijf Brabantse Biesbosch tot stand,- waarin de gemeente Rotterdam en het bestuur van NoordBrabant vertegenwoordigd zijn.

Commissaris Van der Harten betreurde het dat door de slechte toestand van het rivierwater de spaarbekkens in de Biesbosch — tot voor kort nog het enige zoetwatervloedbos In West-Europa — moesten worden aangelegd. Maar hij vond dat de juist in de oude landbouvirpolder gesitueerde bekkens nu het hart van de Zuidwaard beschermen tegen een massale en ongeordende recreatie. Prof. ir. P. Knoppert, directeur van het waterwinningbedrijf en ontwetdat er voor de landbouw in die polper van het spaarbekken, verklaarde ders in feite geen toekomst meer was. Het gezelschap (bijna 400 genodigden, onder wie Prins Claus) bezichtigde de spaarbekkens, maakte een rondvaart en gebruikte de lunch op de Amaliahoeve. Dat niet iedereen ingenomen is met de komst van de spaarbekkens (het worden er in totaal vier met een oppervlakte van 1.000 ha) bleek tijdens de rondvaart. Enkele Biesboschers hadden zich op een oude schuit geposteerd met een spandoek waarop geschreven stond: „De Biesbosoh gaat naar de Knoppert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.