+ Meer informatie

Helft mannen en eenderde vrouwen rookt

1 minuut leestijd

AMSTERDAM — Ruim de helft van de Nederlandse mannen (52 procent) en meer dan een derde van de vrouwen (38 procent) vanaf 15 jaar rookten in 1979. Dit staat in de publikatie „Zo rookt Nederland" van de Stichting volksgezondheid en roken, waarin verwerkt zijn enquêtes van het NIPO en cijfers van het Centraal bureau voor de statistiek (CBS).

Volgens de stichting beïnvloedt de welstand sterk de voorkeur voor het roken, het stoppen ermee of de beslissing niet met^roken te beginnen. Hoe lager de welstand hoe hoger het percentage rokers. Het grootste aantal rokers bij mannen treft men aan in de leeftijd van 2464 jaar en bij vrouwen van 20-34 jaar uit de laagste welstandsklassen, respectievelijk 60-65 procent en 55-60 procent. Hoe hoger de welstand hoe hoger het percentage nooit en ex-rokers.

Van alle landelijke rokers gebruikt 85 procent sigaretten of shag. Minder welgestelden roken naar verhouding meer shag en minder vaak sigaretten dan meer weigestelden. In totaal gebruikt dertig procent van de rokers sigaren en/of pijp, waarvan de helft ook nog sigaretten. Onder vrouwen rookt nauwelijks een procent uitsluitend sigaren. • Volgens de enquête gebruiken de rokers gemiddeld vijftien sigaretten per dag en de rooksters dertien. Oncler vrouwen zijn meer lichte rokers dan onder mannen, in de middengïoep meer mannen dan vrouwen en onder de zware rokers zijn nauwelijks sekseverschillen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.