+ Meer informatie

Lagere opbrengst belastingen door veel aftrekposten

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De tegenvaller bij de belastingopbrengsten over 1990 van 4,5 miljard gulden is voor een deel veroorzaakt door de niet voorziene stijging van het aantal opgevoerde aftrekposten. Daardoor waren de ramingen van het bedrag aan belastinginkomsten te optimistisch.

Dat staat in een rapport van het ministerie van financiƫn dat officieel nog niet is bekendgemaakt. Het rapport bevestigt dat de schatting van de belastingopbrengsten te rooskleurig zijn geweest. Er is onverwacht veel gebruik gemaakt van aftrekposten als lijfrentepolissen, fiscale verliesaftrek voor inkomens van ondernemers en aftrek van betaalde rente op persoonlijke leningen. Daardoor konden de belastingplichtigen hun belastbaar inkomen drukken.

Een van de oorzaken van het toegenomen gebruik van aftrekposten is volgens het rapport de anticipatie op de wijziging van het fiscale stelsel voor levensverzekeraars en pensioenfondsen, de zogenaamde brede herwaardering. De brede herwaardering zal leiden tot een fiscaal minder gunstig regime dan nu het geval is. Om nog van het gunstiger regime gebruik te kunnen maken, hebben veel mensen een lijfrentepolis gekocht, aldus Financiƫn.

Het ministerie ontkent dat de andere opzet van de belastingdienst een rol gespeeld heeft bij de tegenvaller. Het NCW, de organisatie van christelijk werkgevers, meende te kunnen aantonen dat de lage opbrengst bij de belasting daar juist wel aan te wijten is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.