+ Meer informatie

Maak zondagse busrit duurder

SGP-er Van Rossum:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het SGP-kamerlid ir. H. van Rossum heeft minister Westerterp (Verkeer en waterstaat) een voorstel aan de hand gedaan om die grote tekorten bij het openbaar vervoer drastisch te verminderen: De tarieven van bus, tram, trein ten metro moeten 's zondags zo fors verhoogd worden dat de kosten heiemaal gedekt worden.

De SGrP'er heoft dit gisteren in de Tweede kamer tijdens het jaarlijkse debat over verkeer eri waterstaat voorgesteld.

Op dit moment is het zo dat om de reusachtige tekorten en verliezzen van het openbaar vervoer weg te werken de minister bijspringt. Dit kost de sohatkist handen vol geld. Met het jaar wordt die overheidsibijdrage aan het openbaar vervoer groter en de opbrengst van de betalende passagier steeds kleiner. Dit komt omdat zondags en midden op door-de-weekse dagen talloze „onderbezette" bussen en trams rijden, waar alleen maar geld bij moet. In feite moet de belastingbetaler (hij vult immers de schatkist) hier voor opdraaien. Van Rossum: „De belastingbetaler moet per reizigerskilometer een veelvoud betalen van wait het geringe aantal passagiers — dat op zondagen van onderbezette bussen vooral in het streekvervoer gebruik maakt — moet neertellen voor een rit".

Langs een omweg worden nu volgens het SGP-kamerlid de belastingbetalers die principiële bezwaren hebben tegen openbaar vervoer op zondag verplicht om een veelvoud te hertalen van de reiskosten die de reiziger, die deze barwaren n'el heeft, zelf betaalt. Daarom stelde hij minister Westerterp ivoor mensen die op zondag willen reizen voortaan de totale kosten te laten betalen en een deel daarvan niet op de gewetensbezwaarde belastlng-betalers af te schuiven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.