+ Meer informatie

Rusland zet kwaad bloed bij republieken

1 minuut leestijd

MOSKOU (RTR) - De Russische republiek heeft gisteren verklaard dat zij zich het recht voorbehoudt de grenzen met andere Sowjetrepublieken die zich van de Sowjet-Unie hebben afgescheiden, ter discussie te stellen. Kazachstan heeft al voor oorlog gewaarschuwd als dit zal gebeuren.

In een verklaring die was ondertekend door de woordvoerder van president Boris Jeltsin, en werd gepubliceerd door TASS, werden de drie Baltische republieken uitgezonderd, waar Rusland verdragen mee heeft gesloten.

De parlementen van de Oekraïne en Wit-Rusland, die grenzen aan Rusland, kondigden tijdens de weekwisseling hun onafhankelijkheid aan, waarbij de eerste een referendum zal houden.

Nursultan Nazarbajev, de president van de Sowjetrepubliek Kazachstan, heeft gewaarschuwd voor mogelijke oorlogen als Rusland zou besluiten tot grenswijzigingen met de deelrepublieken die zich van het centrale gezag in Moskou willen afscheiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.