+ Meer informatie

Rechtbank: BCCI schuldig aan fraude

„Grootste bankzaak in de geschiedenis'

2 minuten leestijd

• BRUSSEL (AP) - De voornaamste economische expert van de EG heeft gisteren zijn bezorgdheid uitgesproken over de stijging van de Duitse inflatie en de regering opgeroepen de loon-prijs-spiraal niet aan te wakkeren. De vice-voorzitter voor economische en monetaire aangelegenheden van de Europese Commissie, Henning Christophersen, zei ook dat het moeiUjk zou worden om de Duitse inflatie dit jaar onder de 4 procent te houden.

NEW YORKAVASfflNGTON (RTR/KRF) - De rechtbank in New York heeft in eerste aanleg de oprichter en een aantal medewerkers van de door schandalen getroffen Bank of Credit and Commerce (BCCI) officieel beschuldigd van „miljardenfraude".

In de aanklacht wordt gesproken van illegale witwaspraktijken, valsheid in geschrifte en diefstal van ongeveer 30 miljoen dollar. Volgens de officier van Justitie is het de „grootste bankfraude in de geschiedenis van de financiële wereld". De aanklacht richt zich vooral tegen de Pakistaan Aga Hasan Abedi, die de bank in 1972 oprichtte, en Swaleh Naqvi uit Aboe Dhabi, die tot oktober 1990 de dagelijkse leiding had bij BCCI. Zij zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan de betaling van steekpenningen en de afpersing van niet nader genoemde overheidsfunctionarissen. Volgens de officier is met de totale fraude in ieder geval 5 miljard dollar gemoeid.

Intussen heeft het stelsel van centrale banken in de VS, de Fed, bekendgemaakt dat het een formele procedure tegen BCCI is gestart wegens overtreding van de Amerikaanse bankwetgeving.

In een brief aan het Britse parlementslid Keith Vaz (Labour) heeft de Britse premier Major gesteld dat de Britse tak van BCCI een kans heeft om te overleven. Hij gaf daarmee de Britse rekeninghouders van de bank meer hoop om hun geld volledig terug te krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.