+ Meer informatie

Soldaten komen onwetend uit hun bunkers

2 minuten leestijd

KOEWEIT (RTR) - Hoewel de Golfoorlog officieel al meer dan drie weken is afgelopen, komen er nog steeds Iraakse militairen uit bunkers in de woestijn te voorschijn die zich over willen geven.

Zij hadden geen contact meer met het Iraakse opperbevel en weten blijkbaar niet dat de vijandelijkheden beëindigd zijn, zo vertellen geallieerde militairen in Koeweit. In de meeste gevallen krijgen de opgeluchte Irakezen voedsel en kleding, waarna ze overgedragen worden aan het Saoedische leger om bij de andere 60.000 Iraakse krijgsgevangenen gevoegd te worden.

Maar in één geval werd een Irakese militair, die zijn bunker op het internationale vliegveld in Koeweit had verlaten om zich over te geven, zonder omwegen doodgeschoten door de Koeweitse officier aan wie hij was overgedragen. „Hij haalde niet eens het einde van de landingsbaan", zei een Amerikaanse militair die het zag gebeuren. Het Amerikaanse leger heeft bij het Koeweitse leger over de officier geklaagd. Hij is inmiddels gearresteerd en zal voor een krijgsraad moeten verschijnen.

Volgens de militairen is het gezien de schade die de geallieerde bombardementen aan het Iraakse communicatienetwerk hebben toegebracht, nauwelijks verbazingwekkend dat sommige Irakezen niet weten dat de oorlog is afgelopen. „Ik ben er zeker van dat er nog tientallen Iraakse soldaten verscholen in bunkers zitten die zich afvragen wanneer de oorlog zal ophouden en die te bang zijn om naar buiten te gaan om een kijkje te nemen", verklaarde een Amerikaanse luchtmachtkapitein.

In kringen van het Koeweits verzet wordt ook gezegd dat een aantal Iraakse deserteurs ondergedoken zit in huizen van Koeweiti's. Deze militairen, die er tijdens de oorlog vandoor gingen, durven niet naar buiten te komen uit angst voor wraakacties van de Koeweitse bevolking. Er wordt echter onderhandeld met het Rode Kruis om deze Irakezen te beschermen, aldus het verzet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.