+ Meer informatie

Restauratiegeschiedenis Geertruidskerk te boek

Kathedraal Geertruidenberg hersteld

2 minuten leestijd

EINDHOVEN - „Wonderen zijn zeldzaam en bijzondere gebeurtenissen verdienen de aandacht. Het onvoorstelbare is geschied: de oude kerk van Geertruidenberg is in alle luister hersteld; de laatste grote kerkrestauratie van deze eeuw heeft in Nederland zijn beslag gekregen". Aldus een citaat uit het fraaie boek dat ter gelegenheid van dit feit verscheen.

Het boek is een juweeltje. In 1948 verscheen de uitgave "Drie eeuwen Protestantisme ten Zuiden van de Moerdijk". Ds. W. M. Kalmijn L. Mzn. schreef -zo staat in hoofdstuk 1 van het nu verschenen "De Geertruidskerk in Geertruidenberg"- het volgende over de bouwkundige staat van de kerk: „Geertruidenbergs kathedraal klaagt ons aan. Mogen wij het toelaten, dat anderen ons met de vinger nawijzen, omdat wij zo durven omgaan met onze bouwkundige schatten, die Oranje in Gods naam aan onze zorgen heeft toevertrouwd?" Vervolgens gaf hij een opsomming van de treurige toestand waarin de kerk verkeerde.

Testament

Het boek is een verslag van de activiteiten die mede gevolg waren van deze aanklacht: de kerk is gerestaureerd. In het boek wordt de lange geschiedenis onthuld. Franse troepen veroorzaakten schade in 1793. Bij de terugkeer van Oranje in 1816 werd onderhoud gepleegd op kosten van het Rijk. Financiën ontbraken echter altijd.

De hervormde gemeente was bezorgd, maar ook de burgerlijke gemeente, met aan het hoofd burgemeester J. L. F. M. Bianchi. Zijn echtgenote, mevrouw M. E. H. Bianchi-von Freyburg, was zelf hervormd en zij bepaalde in 1963 bij testament dat na haar overlijden de opbrengst van het kapitaal ter beschikking zou moeten komen voor herstel en onderhoud van dit kerkgebouw.

Aan de Stichting Bianchi, die gelieerd is aan het. breed moderamen van dê Provinciale Kerkvergadering van Noord-Brabant en Limburg, werd het beheer toevertrouwd. Een en ander betekende dat er geld beschikbaar kwam om de eigen bijdrage van de hervormde gemeente aan de restauratie te voldoen.

Het boek geeft informatie over de restauratie en de gedane vondsten, de hervormde gemeente en de stad Geertruidenberg, Oranje-Nassau en de stad, en de naamheilige. Het is goed geïllustreerd.

N.a.v. "De Geertruidskerk in Geertuidenberg", onder redactie van drs. T Graas, drs. H. de Jonge en T. L. Korporaal; uitgave (1990) Stichting Bianchi, Geldropseweg 34, Eindhoven (040-121955); 67 blz.; prijs 15 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.