+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Wortelkluit goed nat maken voor het poten en het netje weghalen
Veel planten die in het tuincentrum of bij de kweker gekocht worden, zijn in een pot, zak of emmer gekweekt. Bomen en heesters die niet in een emmer of zak gekweekt zijn, worden met of zonder kluit afgeleverd. Zonder kluit wil zeggen: de wortels zijn kaal, er zit geen grond tussen en aan de wortels. Met kluit wil (dus) zeggen dat tussen de wortels wel grond zit. Om de kluit zit vaak een netje. Kan dat blijven zitten? Eerst wordt er gekeken of de kluit vochtig of droog is. Wanneer het laatste het geval is wordt de plant een kwartier in een emmer water gezet, de grond is dan doordrenkt. Zet de plant daarna, met net en al, in het plantgat. Kwekers zeggen meestal dat het net kan blijven zitten, maar uit eigen ervaring raad ik u aan om het weg te halen. Knip of snij het aan de bovenkant los en trek het onder de kluit vandaan. Vooral in drogere, minder goede gronden is de plant met een netje geneigd om nauwelijks wortels daarbuiten te vormen. Bovendien verteert het netwerkje op droge gronden vaak heel langzaam.

Droogte
Bomen en struiken zonder kluit zijn erg gevoelig voor droogte. Niet zo vreemd, want de haarwortels, waarmee ze na het planten vocht en voedsel moeten opzuigen, drogen snel uit als ze een tijdje in de zon of schrale wind liggen. Snel planten of, als dat niet mogelijk is, eerst opkuilen. U graaft een geultje in de grond waar het plantmateriaal in gezet wordt. Daarna wordt het gleufje weer dichtgegooid en stevig aangedrukt (niet stampen!). Wanneer het om een korte tijd gaat kunnen de wortels afgedekt worden met een kleed, jute zakken of iets dergelijks. Gebruik geen kunststof, omdat de temperatuur onder het kunststof hoog kan oplopen, waardoor verdroging alsnog optreedt.

Pot of zak
De planten die in een pot, emmer of zak zijn ge kweekt, slaan vaak het beste aan ("aanslaan" betekent verder groeien). Niet verwonderlijk, want de kluit is goed doonworteld en kan, vaak zonder beschadigingen, geplant worden. Eigenlijk hoeft de plant niet te merken dat hij verhuist van pot naar grond. Niet altijd zijn de planten gemakkelijk uit hun emmer of pot te krijgen. Vervorm de emmer of pot een beetje waardoor de kluit loslaat van de wand. Trek daarna voorzichtig aan de plant; meestal haalt u hem er dan zonder moeite uit Eventueel snijdt u met een scherp mes de emmer of pot open. Voor u dat doet zet u de plant in of naast het plantgat. Meng voor het planten van bomen, struiken en vaste planten wat compost door de grond.

Plantspiegel
 Rond bomen en struiken in het gras wordt meestal een plantspiegel gemaakt, een rondje, ovaaltje, vierkantje of wiebertje waarin geen gras groeit. Het staat niet alleen aardig (hoewel de meningen daarover kunnen verschillen), maar ook voorkomt het dat de maaimachine de stam raakt (beschadigingen!) Mensen die zo'n kaal rondje niet mooi vinden staan, zouden het kunnen beplanten met wat bodembedekkende vaste planten. Bij de keuze moet rekening gehouden worden met de hoeveelheid licht; valt er veel of weinig licht op de grond onder de plant? Voor schaduwrijke plekjes kan gedacht worden aan Hedera helix - klimop, Lamium galeobodolon - dovenetel of Ajuga reptans kruipend zenegroen. Wat je ook nog wel eens ziet zijn wat afrikaantjes, keurig in een rondje. Over smaak valt niet te twisten maar stijf is dat laatste wel!

Geur in de tuin
Magnolia stellata. De Magnolia wordt nogal eens tulpenboom genoemd. Op zich niet vreemd, want nogal wat soorten hebben bloemen die een beetje op een tulp lijken. De echte tulpenboom heet overigens Liriodendron. De Magnolia stellata heeft bloemen met smalle, witte bloemblaadjes, die heerlijk geuren. Omdat deze soort maar 140 tot 200 cm hoog wordt, is hij ook te gebruiken in een wat kleinere tuin. Natuurlijk wordt de plant apart gezet, niet tussen heesters of bomen, maar bij voorbeeld in een vakje met laagblijvende heesters of bodembedekkers of in het gras. Naast de wit bloeiende is er ook de Magnolia stellata "Rosea" met roze bloemen; rosea betekent niets anders dan roze.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.