+ Meer informatie

Ondergang Polder Food lijkt onafwendbaar

Bewindvoerder zoekt naarstig naar overnamekandidaat voor aardappelverwerkende fabriek

5 minuten leestijd

LELYSTAD - Binnen twee weken speelden zich in Lelystad twee bedrijfsdrama's af. Eerst kondigde de directie van Holland Systema, dochter van het handelshuls Borsumij Wehry, aan dat 60 banen geschrapt zouden worden, en vervolgens werd het faillissement aangevraagd van Polder Food Products, waardoor 85 mensen hun baan dreigen te verliezen.

De klap is hard aangekomen in Lelystad. Te meer daar de meeste werknemers nauwelijks uitzicht hebben op een nieuwe baan. De banen liggen in Lelystad niet voor het opscheppen. De werkloosheid is er het hoogst van heel Flevoland en ligt voor mannen rond de 12, 13 en voor vrouwen zelfs boven de 25 procent.

De Zwolse rechtbank heeft Polder Food Products inmiddels uitstel van betaling verleend tot 4 december. Als bewindvoerder is aangewezen D. Meulenberg van het Zwolse advocatenkantoor Benthem en Gratama, die de taak heeft mogelijke kandidaten voor overname van de fabriek te vinden. Meulenberg gaf afgelopen week op een persconferentie toe dat dat een zware klus zal zijn. Hij geeft zichzelf tot morgen de tijd om uit te kijken naar een overnamekandidaat. De persconferentie van Meulenberg moest ergens in een Lelystads restaurant worden gehouden. Het fabrieksterrein was niet toegankelijk. De Rabobank en de leasemaatschappij De Lage Landen, de twee grootste schuldeisers, hebben het terrein hermetisch afgesloten. Ze zijn bang dat leveranciers stiekem onbetaalde spullen komen terughalen.

Meulenberg is niet bijster optimistisch, maar over de levensvatbaarheid van het bedrijf wil hij niets kwijt. De 26-jarige Oostenrijkse directeur van Polder Food Products, Hubert Grabber, verklaart echter nog wel enkele lichtpuntjes te zien. „Technische moeilijkheden" zijn volgens hem de schuld van de dreigende ondergang van het bedrijf, dat bekend staat als de modernste aardappelverwerkende fabriek van heel Europa. Er worden voorgebakken frites gemaakt (capaciteit 50.000 ton per jaar), maar ook een heel assortiment andere aardappelprodukten, waaronder de nieuwste snack die Nederland rijk is: denneappelkroketten.

Stroom

De fungerend president van de rechtbank in Zwolle, mr. D. J. van Dijk, besliste gisteren dat energiebedrijf PGEM het recht heeft Polder Food van het elektriciteitsnet af te sluiten, als dit bedrijf de uitstaande schuld van 220.000 gulden niet betaald. Polder Food probeerde dit gisteren in kort geding te voorkomen. Voor Polder Food staan er grote belangen op het spel. De voorraad ingevroren frites van de producent van aardappelprodukten heeft alleen al een waarde van een half miljoen gulden. Verder zouden kostbare stoommachines stuk kunnen gaan. bestaat er gevaar dat een ammoniak-installatie gassen laat ontsnappen en zou een zuiveringsinstallatie kunnen uitvallen. De totale waarde van de onderneming zou hierdoor kelderen van 28 naar negen miljoen gulden.

Er is 30 miljoen gulden in Polder Food Products gestoken. In mei 1990 werd de eerste paal geslagen en in november vorig jaar ging de fabriek aan de slag. De vooruitzichten leken gunstig. Maar al snel werd duidelijk dat het aanvankelijke optimisme misplaatst was. De eerste directeur. Frank Dankloff, hield het al snel voor gezien. Een volgende directeur, Gijs Overheul, werd al spoedig na zijn aantreden op straat gezet. Daarop nam Hubert Grabber de leiding in handen. Maar ook hij heeft niet kunnen slagen.

De aardappelfabriek was aanvankelijk een initiatief van vier Flevolandse akkerbouwers die via een aardappelverwerkende fabriek de afzet van hun aardappelen veilig wilden stelden. Daarvoor richtten zij de combinatie ATM op. Ze investeerden zelf 2,6 miljoen gulden in de fabriek en gingen vervolgens op zoek naar financiers. Daaronder bevond zich het grote Oostenrijkse levensmiddelenbedrijf 11-er Nahrungsmittel, die het als een ingang in de Europese markt zag. Toen bleek dat de financiering van de nieuwe fabriek waarschijnlijk rond zou komen, sloten 130 Flevolandse boeren zich in één keer bij het bedrijf aan. Ze kochten zich voor tweeduizend gulden per persoon in.

Kort na de opening van de fabriek was het al volstrekt duidelijk dat er tal van mankementen waren. De aanloopkosten waren veel hoger dan begroot en er bleek geen geld voorhanden om de akkerbouwers een bankgarantie te geven voor betaling van de door hun geleverde aardappelen. De Flevolandse boeren haakten daarop massaal af en ook enkele financiers trokken zich terug. 11-er Nahrungsmittel daarentegen bleef maar geld in het bedrijf steken. Op dit moment heeft het Oostenrijkse bedrijf een belang van 73 procent in Polder Food Products. Bij de start van het bedrijf was dat nog 25 procent.

Snufjes

De directie van Polder Food Products wijt de problemen vooral aan het ontbreken van vakbekwaam personeel. De moderne apparatuur had zo veel technisch hoogstaande snufjes, dat het personeel er niet mee om kon gaan, zegt een woordvoerster van het bedrijf. De Voedingsbond FNV wijst die beschuldiging van de hand. Joke Huberts van de FNV zegt dat niet het personeel, maar de directie schuld heeft aan de teloorgang van het bedrijf. „De directie heeft de markt verkeerd ingeschat", zegt ze. „Er zit lang niet zoveel groei in de markt als door Polder Food Products was aangenomen".

Een andere oorzaak van de problemen is volgens haar de dominante positie van de twee grootste aardappelverwerkende bedrijven van Nederland, McCain uit Hoofddorp en Aviko uit Steenderen. „Zij beheersen de markt voor voorgebakken frites en ze drukken elke nieuwkomer in de hoek".

Salarissen

Voor de 85 personeelsleden van Polder Food Products zijn het onzekere tijden. Het voltallige personeel werd eind september voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd. De salarissen over september werden keurig op tijd uitbetaald, maar directeur Grabber heeft het personeel inmiddels schriftelijk laten weten dat de salarissen over de maand oktober niet zullen worden uitbetaald. Het geld daarvoor is er niet.

Directeur Hubert Grabber liet het personeel weten te rekenen op hun volle inzet in deze zware tijden. De meeste werknemers lijken daar geen boodschap aan te hebben. Volgens een woordvoerder van het Gewestelijk Arbeidsbureau heeft bijna iedereen zich inmiddels als werkzoekende ingeschreven. Het personeel gelooft niet meer in de reddingspoging van bewindvoerder Meulenberg. „Wie wil er nou een fabriek met schulden kopen?" verwoordt een personeelslid de algemene gevoelens. „Het is toch veel gemakkelijker de fabriek failliet te laten verklaren en de zaak daarna voor een habbekrats op te kopen".

Volgens Meulenberg zijn er echter wel degelijk gegadigden voor overname. Hij zegt dat er gesprekken gaande zijn met vier kandidaten. Namen wil hij niet noemen, maar inmiddels is uitgelekt dat McCain en Aviko serieus belangstelling hebben om Polder Food Products over te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.