+ Meer informatie

Nieuwe gevechten China en Vietnam

Tientallen doden aan grens

2 minuten leestijd

PEKING — Bij nieuwe grensincidenten tussen China en Vietnam zijn tientallen mensen om het leven gekomen sinds het begin van deze maand. Dit heeft in Peking de krant Renmin Ribao (volksdagblad) zaterdag meegedeeld.

De Chinese grenswachten doodden m de nacht van 10 op 11 mei 23 Vietnamese soldaten in het Chinese district Ningming (provincie Guangxi, dicht bij de Vietnamese stad Lang Son) zo schreef het volksdagblad. Deze Chinese „tegenaanval" was noodzakelijk omdat Vietnam volgens de krant meer dan 2.000 salvo's artillerie had afgevuurd en Vietnamese troepen gesteund door tanks drie keer een aanval uitvoerden op Chinees grondgebied. De Vietnamese artilleriebeschietingen gingen vrijdag door volgens het blad.

Vietnam beschuldigde op zijn beurt China ervan honderden granaten te hebben afgevuurd op de provinciehoofdstad Lang Son (die in 1979 korte tijd dóór China is bezet) waarbij een aantal burgers het leven verloren. Het is voor het eerst sinds de grensoorlog in 1979 dat Vietnam China ervan beschuldigt beschietingen uit te voeren op deze provinciehoofdstad.

Het volksdagblad zei dat Ook ih de provincie Yurman (westelijk van Ningming) is gevochteii op 7 mei.

Ernstig incident

Chinese troepen hebben zaterdag meer dan 150 Vietnamese soldaten gedood tijdens een ernstig gewapend incident aan de grens tussen China en Vietnam, zo heeft het „volksdagblad" (Renmin Ribao), orgaan van de Chinese communistische partij zondag gemeld.

Volgens het blad deed het gewapende treffen zich voor zaterdagochtend vroeg toen een regiment Vietnamese soldaten in de sector Fakasjan bij de Vietnamese stad Langson op Chinees gebied doordrong. Vietnamese artilleriebeschietingen die aan de botsing vooraf waren gegaan zouden de hele zaterdag hebben voortgeduurd. Het volksdagblad maakte geen melding van verliezen aan Chinese kant. De botsing was de ernstigste sinds de oorlog tussen beide landen in 1979.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.