+ Meer informatie

Wat kost de aanleg van een tuin bij een rijtjeshuis?

4 minuten leestijd

Nogal wat mensen houden bij het kopen van een nieuw huis geen of nauwelijks rekening met de aanlegkosten van een tuin. Dat is niet verstandig, want meestal vallen de aanlegkosten tegen. Waar moet men mee rekenen? Allereerst natuurlijk het ontwerp. Maakt men het zelf, na idee├źn opgedaan te hebben in boeken en tijdschriften, of wordt er een vakman ingeschakeld. Daarna kan men zelf verder gaan op basis van het plan, hoewel het maken van goede beplantingsplannen ook niet eenvoudig is. Handige mensen kunnen zelf bestraten, het gazon aanleggen en bomen, struiken en vaste planten poten. Daarmee worden heel wat arbeidskosten uitgespaard. Laten doen is uiteraard een stuk duurder Hou er wel rekening mee dat het materiaal gekocht moet worden. Vraag prijzen op bij verschillende leveranciers. Soms zijn de prijzen inclusief, soms exclusief btw. Wat kost de aanleg van een tuin? Zoals al aangegeven werd, is zelf doen of uitbesteden van invloed. Natuurlijk ook de wensen. Hoe groot (oppervlakte) is de tuin. Worden er gewone 30x30 betontegels gebruikt of Italiaans marmer Variaties volop, ook in de prijs. De volgende percentages zijn dan ook niet meer dan een richtlijn. De aanleg van een tuin bij een rijtjeshuis kost gemiddeld 5% van de aankoopprijs, van een hoekwoning of twee onder een kap 7% en van een vrijstaande woning 10%. Suggestie: Laat een compleet plan maken door een vakman, inclusief de beplantingsplannen (en eventueel de aanleg van de verharding) en voer de rest zelf uit, al dan niet met hulp van derden. Als er per onderdeel een plantlijst gemaakt wordt, kan de aanleg in fasen gebeuren.

Haag met groot blad snoeien
Hagen van groenblijvers met grote bladeren, zoals de laurierkers (Prunus laurocerasus, laurocerasus betekent overigens laurierkers) waarvan het blad wel wat weg heeft van een laurier, moeten liever niet met een elektrische of handheggeschaar geknipt worden. Wanneer dat wel gebeurt, krijg je allerlei half doorgeknipte bladeren met een geel randje. Door het knippen onstaat een wondje. De plant reageert daarop door langs de wond wat cellen af te laten sterven. Het randje fungeert als pleister Maar als veel bladeren er zo uitzien heeft de haag een lelijk aanzien. Hoe dan wel? Neem de snoeischaar en knip takje voor takje af. De haag blijft daardoor wat losser Wat ook kan is eerst knippen met de heggeschaar, waarna de halve bladeren afgeknipt worden met behulp van de snoeischaar Knippen Strakke hagen moeten regelmatig geknipt worden, in het groeiseizoen soms om de paar weken. Door de haag van onderen iets breder te laten, ontstaat een aardig effect. Bovendien vangt het onderste gedeelte wat meer zon op waardoor de planten minder snel kaal worden.

Tomaten kweken
Tomaten kunnen in ons klimaat volop vrucht geven. Alleen in het najaar, wanneer het koud en nat is, kleuren de vruchten slecht. Ook phytophtora slaat vaak toe op warme, vochtige zomer- en herfstdagen: De huid verkleurt naar bruin, de vruchten worden oneetbaar, tenzij men er vroeg bij is. Voor zelf zaaien is het inmiddels wat aan de late kant, hoewel de zaden na kieming redelijk snel groeien. Door ze een paar weken binnen te houden gaat de groei nog sneller Het seizoen voor de verkoop van planten loopt ook op zijn eind. Wanneer men nog wat wil kopen dan is haast geboden. Soortkeuze genoeg: rode of gele tomaten, grote vleestomaten of de kleinere, de "gewone" ronde, ovale en kerstomaten! Een nieuw produkt zijn de trostomaten, kerstomaten die als tros in een doosje verkocht worden. Wanneer er keuze is, neem dan verschillende soorten. Tomaten doen het ook in huis. Warmte en licht, voldoende vocht en voeding zijn nodig. Probeer ook eens komkommer, aubergine en paprika.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.