+ Meer informatie

Onderzoek naar AOW gevangenen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Minister Hirsch Ballin (Justitie) doet onderzoek naar de betaling van AOW-uitkeringen aan gevangenen.

Het is een complex probleem, waar geen simpel antwoord op is te geven, maakte hij gisteren na afloop van de wekelijkse ministerraad duidelijk.

De CDA-bewindsman reageerde op berichten dat de moordenaar Willem van E. elke maand zijn AOW van bijna 900 euro krijgt. Zijn ex-vrouw en ook het CDA vinden dat onaanvaardbaar. Van E. werd in 2003 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op drie prostituees.

Door de vergrijzing neemt het aantal AOW'ers in de gevangenis toe, terwijl ze geen kosten hoeven te maken en andere uitkeringen aan gevangenen wel worden stopgezet, aldus CDA-Tweede Kamerlid Jager. Ouderen in verzorgingshuizen bijvoorbeeld moeten hun AOW voor een groot deel afdragen aan de instelling waar ze worden verzorgd.

Volgens het CDA moet er een soortgelijke regeling voor gedetineerden komen. Jager wil dinsdag tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Kamer uitleg over de kwestie vragen aan Hirsch Ballin. Het Kamerlid had zijn voorganger Donner begin september ook al om opheldering gevraagd, maar tevergeefs.

Volgens Hirsch Ballin speelt de vraag rond de verstrekking van uitkeringen aan gedetineerden al jaren.

Mensen vanaf 65 hebben recht op een basispensioen. Sinds 2001 zijn gedetineerden uitgesloten van uitkeringen als WW, WAO/WIA en de bijstand, aldus een woordvoerder van het minister van Sociale Zaken. Aanleiding voor dat besluit was de ophef over de WAO-uitkering van 700.000 gulden aan Ferdi E., de moordenaar van Gerrit-Jan Heijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.