+ Meer informatie

„Voeding staken als patiënt niet opknapt"

Controverse artsen over verdroging

2 minuten leestijd

UTRECHT - De toediening van voeding en vocht aan een comapatiënt is volgens de KNMGcommissie een medische aangelegenheid.

Een dergelijke behandeling acht de commissie slechts te rechtvaardigen zolang er een medisch doel mee wordt gediend, zoals het stellen van een betrouwbare diagnose en prognose of het herstel van de patiënt. „Zodra dat doel is bereikt dan wel niet realiseerbaar blijkt te zijn, dienen dergelijke maatregelen weer te worden gestaakt. Zeker in dat geval dient ook de kunstmatige voedsel- en vochttoediening te worden gestaakt, óók wanneer de patiënt voor het overige niet meer van medische behandeling afhankelijk is".

De commissie zegt overigens te constateren dat er over het staken van de toediening Van voedsel en vocht door artsen nog zeer verschillend wordt gedacht. Sommigen vinden dat dit leidt tot een ontluisterend sterfbed door uithongering en verdroging, terwijl anderen spreken van een rustige en humane wijze van sterven. Deze controverse acht de commissie weinig bevorderlijk voor een verantwoorde besluitvorming en een goede stervensbegeleiding.

Als blijkt dat het staken van sondevoeding het lijden verlengt of verergert, mag daarin geen aanleiding worden gevonden van levensbeëindiging af te zien. „In dat geval dient het lijden te worden verzacht en wellicht in het uiterste geval bekort door het toedienen van bepaalde medicijnen", zo meent de commissie.

NPV

De hoofdredacteur van het artsenblad Medisch Contact, dr. C, Spreeuwenberg, steekt in een commentaar de loftrompet over de discussienota van de KNMG. Spreeuwenberg gaat in het vandaag verschenen nummer in op de waarde van het codicil als daarin wordt gesteld dat een behandeling nooit mag worden gestaakt. Hij vraagt zich af of zo'n levenswensverklaring voldoende reden is om medisch handelen niet zinloos te achten. Hij gelooft dat „uit de geest van de nota" blijkt dat dit „vergaande standpunt" wordt afgewezen.

Directeur G. van den Berg van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) noemt de discussienota een volgende vergaande stap in een benauwende ontwikkeling. „Je ziet hoe snel we wegzakken. Deze nota geeft de artsen een vrijbrief om bij een te geringe kwaliteit van leven dit leven te beëindigen. De NPV wordt nu al wekelijks geconfronteerd met artsen die de behandeling van demente bejaarden willen staken. Dat wordt de volgende groep die in de problemen komt". Van den Berg geeft aan dat zijn organisatie met kracht stelling zal nemen tegen de inhoud van de KNMG-nota.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.