+ Meer informatie

Zoveel hoofden...

3 minuten leestijd

Leve de natuur
Tegenwoordig is het mode om natuurgebieden te omhekken en daarin koeien en paarden te laten grazen. Deze dieren worden behandeld als wilde dieren, maar ze zijn het niet. Ze worden aan hun lot overgelaten. De beheerder, niet gehinderd door enige kennis op dit gebied, voert het beheer. Als de beherende vereniging geld nodig heeft, gaat ze op de emotionele toer en stromen de leden en dus geld toe. Midas Dekkers zei het zo: „Ze zamelen geld van u in en wat doen ze ermee? Ze plaatsen hekken om het natuurgebied en vervolgens kunt u er niet meer in." Wat er in werkelijkheid gebeurt binnen die hekken. Even een opsomming van een aantal pijnlijke missers in de Oostvaardersplassen: - In het begin van de winter moesten drie paarden worden verhuisd van het ene natuurgebied naar het andere. Drie paarden werden verdoofd met injecties, twee ervan stierven. - Later in de winter, toen het vroor, was niet voor water gezorgd voor het grote koppel overgebleven dieren. Drie paarden, op zoek naar water, zakten door het ijs en verdronken. - Tijdens het droge voorjaar was er geen voedsel genoeg. Vijf koeien kwamen om van de honger. - Een veulen dat vastzat in de modder mocht niet gered worden door bezoekers van het gebied. De natuur moest zijn loop hebben, vond de beheerder. - Bij de geboorte van een kalf wordt ook geen hulp geboden. Zo kon het gebeuren dat een koe anderhalve week rondliep met een half geboren kalf. - Kadavers worden niet opgeruimd, maar dienen als voedsel voor vogels. Algemeen geldende regels voor agrarisch Nederland worden hier met voeten getreden onder de noemer natuur. Is dit wat we willen? Als dit alles bij een gewone landbouwer was gebeurd, was de veestapel in beslag genomen door de AID. Waar is de dierenbescherming? Is in de natuur alles geoorloofd?
P. Kostelijk, Lelystad

Ringrijden (2)

Met verbazing heb ik in Terdege nr. 20 de reactie gelezen over het ringrijden. Als dat niet meer kan, dan kan er niet één spel of wedstrijd meer gespeeld worden, overal kan drankmisbruik bij te pas komen. Elk spel is vroeger waarschijnlijk op kermissen gespeeld. Dan kan het Koninginnefeest ook wel afgeschaft worden, daar is ringrijderij nog altijd zeer gewild. Triest, maar nóg triester vind ik het dat de briefschrijver niet met open vizier durft spelen. Zeer onsportief!!!
Mw. G. v.d. Giessen-de Lange, Brandwijk

Ringrijden (3)

Met verbazing lees ik de reactie op het ringrijden inz. drinkpartijen en uitspattingen die voor 1900 plaatshadden. Wie denkt daar nu aan als hij het rijgrijden bekijkt, het was mij niet eens bekend, en dat is allemaal al zo lang geleden. "Dag in Dag uit" lees ik met veel plezier, vooral de stukjes over Noorwegen, ook jullie hadden er een artikel over. Het is een werkelijk schitterend land. Wij zijn verschillende malen kuddes elanden tegengekomen. Zijn drie keer in Noorwegen geweest. De groeten aan "Geselsie". We lezen graag haar stukjes.
Emmy J. Moolhuizen, Weesp

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.