+ Meer informatie

Sterke toeneming stressverschijnselen bij scholieren?

1 minuut leestijd

DEN HAAG — PvdA-kamerlid Laban wil weten of er in ons land sprake Is van een sterke toeneming van stressverschijnselen bij scholieren en of er aanwijzingen zijn In welke mate het geldende onderwijsstelsel naast andere maatschappelijke ontwikkelingen daartoe bijdraagt.

In schriftelijke vragen aan de minister van Onderwijs haalt hij de resultaten aan van een in de Westduitse deelstaat Rheinland Pfalz verricht onderzoek door pedagogen, leraren, ouders, psychiaters naar de oorzaken van de sterke toeneming van itressverschijnselen bij scholieren. Deze komen tot uitdrukking in lusteloosheid, nervositeit, gebrek aan concentratie, agressiviteit, gebruik van kalmerings- en slaapmiddelen.

De belangrijkste oorzaken zouden zijn de onzekerheid over studiemogelijkheden na het behalen van het einddiploma, de numerus clausus, de eenzijdige theoretische vorming, het grote aantal proefwerken, het gebrek aan aanpassingsvermogen van leraren aan de hedendaagse scholier, de prestatiedwang en dergelijke.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.